blogsUpdate Liam

  • 27 mei 2021
  • Linda van der Donk

Ik ben Linda van der Donk en ik heb 2 geweldige zoons Aiden (2014) en Liam (2017). Uit de hielprik is na een topstart toch gebleken dat Liam de stofwisselingsziekte Tyrosinemie Type 1 heeft. Samen met een medicijn en een strikt eiwitarm dieet gaan wij de toekomst vol goede zin tegemoet!

Update Liam

Het is al een hele tijd geleden dat ik iets heb geschreven over Liam. We maken vrijwel niets spannends mee  door de lockdowns. Maar afgelopen maand hebben we toch weer even op de camping gestaan. We hadden niet het beste weer.. (regen en kou) maar de jongens hebben wel heerlijk geslapen in de caravan met het geluid van alle regen op het dak. Uren speelden ze in de natuur met hun vriendjes, ze hadden pret voor 10!

Eind maart ben ik met Liam op controle geweest in het Radboud UMC. We kregen het standaard gesprek met de kinderarts en diëtist èn er werd weer een leverecho gemaakt omdat er bij tyrosinemie (kwaadaardige) vlekjes kunnen ontstaan. Er zitten er al 2 dus wordt het goed in de gaten gehouden of ze niet groter groeien. Tijdens de echo werd er al weinig verandering gezien dus dat stelde me erg gerust. De officiële uitslag was gelukkig ook helemaal goed!

In september wordt Liam alweer 4 jaar en mag hij eindelijk naar school. Oh wat is hij daar aan toe!! Wel moet hij eerst nog volledig zindelijk worden want luiers verschoont deze juffrouw niet heb ik hem al verteld. De grote boodschap gaat thuis erg goed, hij geeft het netjes aan en we zijn eigenlijk nooit te laat bij de wc. Zelfs op de camping was het lopen richting het sanitair huisje niets te veel gevraagd voor meneer 💪🏼! Op het kinderdagverblijf is nog een ander verhaal maar dit schijnt vaker voor te komen vertelde de leidster me. Ook het plassen gaat nog niet goed, hij voelt het wel aan maar helaas altijd te laat 😅 dus lang leve de luierbroekjes. Ik hoop dat het deze zomer met mooi weer en weinig kleding snel de goede kant op zal gaan, maar ik heb er alle vertrouwen in!

Sinds de scheiding en mijn nieuwe relatie is er veel veranderd in ons leven. Niet alleen de situatie door co-ouderschap was wennen voor de jongens en mij maar we hebben ook moeten wennen aan ons samengestelde gezin, de daarbij horende nieuwe familie en vrienden en de nieuwe omgeving waar we tegenwoordig veel te vinden zijn. Inmiddels heeft iedereen zijn plekje wel gevonden en kunnen we goed met elkaar overweg ❤️.