Zoeken naar behandeling voor skeletaandoeningen bij MPS I

Genistein verhoogt de aanmaak en opstapeling van glycosaminoglycanen (GAGs) in MPS I bindweefselcellen en kraakbeencellen. Daarnaast heeft genistein geen effect op de aanmaak van GAGs in botcellen van MPS I patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Sandra Kingma, onderzoeker van het AMC Amsterdam. Dit resultaat is tegengesteld aan de resultaten van eerdere studies waarin het effect van genistein op MPS bindweefselcellen werd onderzocht. Ook leek genistein in eerdere studies de aanmaak van GAGs in de hersencellen van MPS III patiënten juist te verlagen. Genistein komt van nature voor in soja en een aantal andere planten.

Bij MPS I patiënten kunnen skeletafwijkingen nu nog niet goed behandeld worden. Daarom heeft Kingma het effect van genistein hierop onderzocht in een celmodel. Ze heeft bindweefselcellen van MPS I patiënten laten veranderen in kraakbeen- en botcellen. Vervolgens heeft ze gekeken welk effect genistein heeft op de aanmaak en opstapeling van GAGs. Hieruit bleek dat genistein geen effect heeft op de aanmaak en opstapeling van GAGs in botcellen en de aanmaak hiervan zelfs verhoogt in bindweefsel- en kraakbeencellen.

De regulatie van de aanmaak van GAGs is een erg gecompliceerd proces en veel mechanismen lijken hierbij betrokken. Kleine verschillen, zoals genetische variatie en externe factoren, kunnen bijdragen aan de verschillen tussen studies. Deze studie laat zien dat er voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van genistein bij MPS patiënten, aangezien de effecten moeilijk te voorspellen zijn en zelfs tegengesteld kunnen uitpakken. Aanvullende studies zijn nodig om de effecten van genistein verder te onderzoeken.

Bron: Kingma S.D.K. et. all (2014). Genistein increases glycosaminoglycan levels in mucopolysaccharidosis type I cell models. Journal of Inherited Metabolic Disease;

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.