Zetmeel met tragere glucoseafgifte

Zoete polvilho lijkt glucose trager en langer af te geven aan het bloed. Dit publiceerde Nalin in het Journal of Inherited Metabolic Disease (2014). Zoete polvilho is een zetmeel dat gewonnen wordt uit Braziliaanse cassave. Het gebruik van zoete polvilho zou kunnen leiden tot normale bloedglucosewaaarden bij GSD patiënten. Dit is een vergelijkend onderzoek van medisch toegepaste zetmeelsoorten met gevolgen voor de dieetbehandeling van GSD patiënten. GSD patiënten reageren namelijk verschillend op verschillende zetmeelsoorten.

Nalin onderzocht in een celmodel van een maag-darmkanaal de vertering van verschillende soorten zetmeel. Er blijken kleine verschillen te zijn in de verteerbaarheid. Zoete polvilho blijkt trager glucose af te geven dan andere soorten zetmeel. Er blijft echter wel een hogere hoeveelheid onverteerbaar zetmeel achter in de dunne darm. Hierdoor gaat er meer onverteerd zetmeel door de dikke darm, wat onder andere voor buikpijn of een opgezette buik kan zorgen. Een mengel van zoete polvilho en ongekookt maïszetmeel (dat traditioneel wordt gebruikt bij patiënten met GSD) blijkt een tragere glucose afgifte te hebben in vergelijking met alleen ongekookt maïszetmeel en een grotere hoeveelheid verteerd zetmeel in de darmen in vergelijking met alleen zoete polvilho.

Een product met een tragere glucoseafgifte zou voor patiënten kunnen betekenen dat ze langer zonder eten zouden kunnen. Het perfecte zetmeel hiervoor bestaat nog niet. Verder onderzoek moet uitwijzen of zoete polvilho kan bijdragen aan de ontwikkeling van het perfecte zetmeel voor GSD patiënten.

Bron: Nalin T, et. al. (2014). In vitro digestion of starches in a dynamic gastrointestinal model: an innovative study to optimize dietary management of patients with hepatic glycogen storage diseases. Journal of Inherited Metabolic Disease; DOI 10.1007/s10545-014-9763-y

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.