Zellweger spectrum disorders: From bench to bedside’

Een aantal mogelijke therapieën voor Zellweger Spectrum Aandoeningen (ZSA), blijken toch niet geschikt. Femke Klouwer heeft hier bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam onderzoek naar gedaan voor haar proefschrift ‘Zellweger spectrum disorders: From bench to bedside’. Ze heeft voor haar proefschrift verschillende aspecten van ZSA onderzocht: van eerste symptomen tot diagnostische mogelijkheden tot therapieën.

Onderzoek op celniveau
Uit eerdere onderzoeken bleek dat het aminozuur L-arginine een positief effect heeft op huidcellen met een genafwijking in PEX 1, 6 en 12. Er werd gesuggereerd dat dit effect mogelijk veroorzaakt kan worden doordat het aminozuur de natuurlijke afbraak van celonderdelen zou kunnen remmen en dus ook van peroxisomen. Om dit te onderzoeken heeft Klouwer in het laboratorium op celniveau onderzocht of hydroxychloroquine, een stof die deze afbraak remt, ook de peroxisomale functie verbetert. Dit bleek echter niet het geval te zijn geweest en het positieve effect van L-arginine kan niet veroorzaakt worden door de natuurlijke afbraak van celonderdelen te remmen.

Cholzuur geen effect
Klouwer heeft ook bij patiënten onderzocht of cholzuur een positief effect heeft op het beloop van ZSA. Het zou mogelijk de stapeling van giftige stoffen kunnen verlagen. Na een behandelduur van negen maanden bleek echter dat wel de stapeling verlaagde, maar het geen verder positief effect had. Er waren zelfs ongewenste bijwerkingen bij patiënten met een gevorderde leverfibrose of –cirrose. Op basis hiervan concludeert Klouwer dat patiënten met ZSA én leverfibrose of –cirrose niet behandeld mogen worden met cholzuur. Voor de overige patiënten bleek de behandeling met cholzuur ook na 21 maanden niet het gewenste effect te hebben.

Scoresysteem voor ernst van ZSA
Klouwer heeft daarnaast een scoresysteem ontwikkeld om de ernst van ZSA vast te kunnen stellen op elke willekeurige leeftijd. Eerder bestond er nog geen scoresysteem hiervoor, waardoor het voor artsen heel moeilijk was om iets over de prognose te vertellen. Het ontwikkelde scoresysteem van Klouwer is gebaseerd op 14 orgaansystemen die aangedaan kunnen zijn bij ZSA.

Goede samenwerking belangrijk
Klouwer concludeert dat een goede samenwerking tussen laboratorium en behandelend artsen én samenwerking tussen onderzoeksgroepen op internationaal niveau belangrijk is om een therapie voor ZSA te kunnen ontwikkelen. Door patiëntenorganisaties hierbij te betrekken, kan het onderzoek beter afgestemd worden op de behoeften van patiënten.

Bron: Proefschrift – Zellweger spectrum disorders: From bench to bedside, Femke C. C. Klouwer, 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.