Wmo: Race to the bottom in hulpmiddelverstrekking

Wie een rolstoel of een ander hulpmiddel nodig heeft en zich daarvoor meldt bij de gemeente, krijgt te maken met een standaardpakket. Een pakket dat via aanbestedingsprocedures zwaar is uitonderhandeld. Zo zwaar dat nog maar een paar grote dealers kunnen meegaan in de prijzenslag. Verschraling van het aanbod en gebrek aan innovatie liggen op de loer. Support Magazine, tijdschrift voor mensen met een lichamelijke beperking, stelt dit aan de orde in de editie die op 25 maart is verschenen. 

Onder de titel 'Omdenken moet' doet het blad verslag van een rondetafelconferentie afgelopen februari in het Tweede Kamergebouw. Samen met parlementariër Otwin van Dijk overlegden verontruste leveranciers en rolstoelgebruikers over de prijzenslag die momenteel plaatsvindt. Conclusie: veel kan en moet er anders. 

Zo kunnen gemeentes bestuurlijk aanbesteden in plaats van Europees aanbesteden. En Wmo-ambtenaren die bij de cliënt thuis het 'keukentafelgesprek' voeren zouden zich veel beter moeten realiseren dat een hulpmiddel geen kostenpost is maar een participatiemiddel. Wie met de juiste hulpmiddelen is toegerust, kan immers beter deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. 

Omdenken is ook geboden voor de Wmo-cliënt zelf. Die is machtiger dan hij zelf vaak denkt. Wie buiten het standaardpakket om wil gaan heeft namelijk twee krachtige tools ter beschikking: artikel 2.3.6 van de Wmo, dat het recht op een persoonsgebonden budget regelt, en artikel 2.3.2, dat je het recht geeft je eigen indicatie te schrijven in een zogeheten persoonlijk plan. Support Magazine zal in de komende edities uitgebreid aandacht besteden aan deze tools.

Support Magazine is een tijdschrift over leven, wonen en werken met een lichamelijke beperking. Belangstellenden kunnen een gratis proefnummer aanvragen via www.supportmagazine.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.