Werkt Glycosade® of ongekookte maïzena beter voor levergebonden GSD?

‘We willen kijken of Glycosade® of de normale ongekookte maïzena het beste product is voor de behandeling van patiënten met levergebonden GSD’, vertelt Terry Derks, kinderarts metabole ziekten in het UMCG. ‘Hier zijn al een aantal onderzoeken naar gedaan, maar dit is het eerste onderzoek waar ook kinderen aan mee kunnen doen en waarbij we de effecten van langere behandeling bestuderen.’

Vasten voorkomen
Patiënten met levergebonden GSD kunnen niet lang zonder eten. Om de nacht goed door te komen, is het belangrijk dat patiënten voordat ze gaan slapen voldoende voeding binnenkrijgen. Traditioneel krijgen patiënten ongekookte maïzena, maar het relatief nieuwe middel Glycosade® werkt misschien wel beter.

Twee jaar patiënten volgen
De internationale studie, de GLYDE-studie, wordt uitgevoerd in centra in Londen, Parijs, Connecticut en Groningen, duurt twee jaar en patiënten van 2 tot 75 jaar kunnen meedoen. Derks: ‘Patiënten krijgen in willekeurige volgorde Glycosade® of ongekookte maïzena. Wij als artsen en diëtisten weten op dat moment net als de patiënten (en hun ouders) zelf dus niet welk middel wordt voorgeschreven. We kijken eerst hoe goed patiënten op deze producten kunnen vasten, wat het op langere termijn met hun bloedwaarden doet en vragen patiënten hoe goed ze de producten verdragen. Afhankelijk van deze uitkomsten besluiten we samen met welke van de twee producten we gedurende twee jaar doorgaan.’

Derks hoopt dat er in het UMCG zestien patiënten mee kunnen gaan doen aan het onderzoek. ‘We hebben zeer recent definitieve goedkeuring van de medisch ethische toetsingscommissie gekregen en kunnen dus binnenkort de patiënten informeren over de studie en van start gaan.’

Meer informatie
Voor meer informatie over de GLYDE-studie, kan contact worden opgenomen met dr. T.G.J. Derks (t.g.j.derks@umcg.nl) of via https://clinicaltrials.gov/show/NCT02318966.

Terry Derks vertelt ook over andere lopende onderzoeken/ontwikkelingen:
Gentherapie voor GSD Ia
Invloed ketonendrank op GSD IIIa
GSD App in ontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *