Voorkom opvoed- of relatieproblemen bij zorgintensieve gezinnen

Van de ouders van een kind met een handicap, stoornis of langdurige ziekte heeft circa 40% opvoed- of relatieproblemen. Om hen te ondersteunen is het Nederlands Jeugdinstituut het project ´Ieders zorg!’ gestart. Het project richt zich op het bijscholen van vrijwilligers zodat zij ondersteuning kunnen bieden aan zorgintensieve gezinnen.

Belangrijk is om te weten waar deze ouders behoefte aan hebben. Uit een online enquête en diepte-interviews komt naar voren dat hulp van vrijwilligers heel welkom is. Niet waar het gaat om zorg voor het kind zelf, maar wel als het gaat om het verkleinen van de impact op het hele gezin. Je kunt hierbij denken aan het maken van uitstapjes met broers en zussen, hulp bij een uitje of het bieden van een luisterend oor. Deze dingen vallen niet onder specialistische zorg, maar zijn basistaken waar deze ouders soms niet aan toekomen door hun zorgintensieve kind. Vrijwilligers kunnen hen daar heel goed bij helpen.

Training en bijscholing
In Nederland zijn er al veel vrijwilligersorganisaties met veel passionele mensen, dus aan hulp en inzet geen gebrek. Het project ´Ieders zorg!´ biedt vrijwilligers van de programma’s Home-Start en Moeders Informeren Moeders training en bijscholing, zodat zij ouders met een zorgintensief kind op de juiste manier kunnen helpen.

Ieders Zorg! is één van de negen zorginitiatieven die Zorgverzekeraar Ditzo in 2015 gesteund heeft via het project ZorgMee. In 2015 is het project van start gegaan. In 2016 wordt het project voortgezet. In verschillende pilotlocaties worden vrijwilligers getraind. Dit moeten er in de toekomst nog meer worden!

Filmpje
Projectleider Krista Okma vertelt in een filmpje meer over het project. Zelf is Krista moeder van een gehandicapte dochter, dus ze spreekt uit ervaring als ze zegt dat niet alle zorg voor deze gezinnen goed geregeld is.

Meer weten?
Meer weten over Ieders Zorg!? Neem dan contact op met Jolyn Berns, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut.
Bron: Vakblad Vroeg 07-02-2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.