Voedingssupplementen geaccepteerd als medicijn

Goed nieuws: Zorginstituut Nederland (College voor Zorgverzekeringen) heeft groen licht gegeven voor het vergoeden van voedingssupplementen bij stofwisselingsziekten naar aanleiding van het rapport “Voedingssupplementen bij ernstige stofwisselingsziekten”. VKS heeft samen met een aantal specialisten deze problematiek aangekaart bij Zorginstituut Nederland. Frits Wijburg, hoogleraar metabole ziekten in het AMC signaleerde in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat de vergoeding voor medicatie van een aantal stofwisselingsziekten niet op de lijst van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staat.  Deze medicatie wordt gezien als voedingssupplementen waardoor de verzekering het niet hoeft te vergoeden. Dit levert voor de familieleden en patiënten, maar ook voor betrokken metabole artsen een vaak moeizame strijd op. Meestal wordt na de nodige correspondentie uiteindelijk een machtiging op coulance basis voor één jaar verkregen, maar soms lukt dit niet en blijft de verzekering vergoeding afwijzen zodat de patiënt, ondanks het feit dat deze voedingssupplementen door de internationale beroepsgroep erkend wordt als medicatie voor de betreffende ziekte, de medicatie zelf moet betalen. 

VWS verzocht Zorginstituut Nederland te onderzoeken of voedingssupplementen in het basispakket opgenomen dienen te worden en of ze voldoen aan het criterium “stand van wetenschap en praktijk”. Drie middelen biotine (vitamine H), arginine (een aminozuur) en thiamine (vitamine B1)  werden beoordeeld en er werd bekeken op welke plaats in de wet- en regelgeving deze middelen thuishoren. De drie middelen voldeden aan de wettelijke criteria en ze vallen onder de te verzekeren prestatie medisch-specialistische zorg. 
 
VKS gaf in een reactie aan het jammer te vinden dat er slechts een uitspraak werd gedaan over drie middelen, terwijl de problematiek bij meer middelen hetzelfde is. Het Zorginstituut Nederland heeft gesteld dat ook andere supplementen voor stofwisselingsziekten op basis van dezelfde argumenten, aan de stand van wetenschap en praktijk voldoen, dus in principe voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. De kinderartsen metabole ziekten hebben alle voedingssupplementen in kaart gebracht, inclusief de bijbehorende wetenschappelijke literatuur.
 

Reacties zijn gesloten.