Triheptanoin (C7) positief effect op hart bij lange keten vetzuuroxidatiestoornissen

Onderdeel van de behandeling van patiënten met een vetzuuroxidatiestoornis is een supplement met middellange keten vetzuren (o.a. C8). Onderzoekers hebben nu ontdekt dat een ander middellange keten vetzuur als supplement (C7) ervoor zorgt dat de rechter kamer van het hart meer bloed kan pompen, de wand van de rechter hartkamer dunner is en de hartslag tijdens inspanning lager is.

Om te onderzoeken wat het effect is van C7 versus C8, hebben 32 patiënten met een lange keten vetzuuroxidatiestoornis vier maanden een dieet gevolgd, waarbij 20% van hun totale dagelijkse energie inname kwam van C7 of C8. C8 bleek een positieve invloed op de linker hartkamer en hartslag te hebben. Er werd geen verschil gevonden in onder andere het totale energieverbruik, de lichaamssamenstelling of spierafbraak.

Bron: Gillingham M.B. et.al. (2017). Triheptanoin versus trioctanoin for long-chain fatty acid oxidation disorders: a double blinded, randomized controlled trial. Journal of Inherited Metabolic Disease; DOI 10.1007/s10545-017-0085-8

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.