Trainingsprogramma voor Pompe

Een trainingsprogramma bestaande uit duur-, kracht-, en rompstabiliteitstraining verbetert het uithoudingsvermogen, de spierkracht, de spierfunctie en de rompstabiliteit bij mild aangedane patiënten met de ziekte van Pompe. Dit blijkt uit het proefschrift ‘Het musculoskeletaal stelsel bij de ziekte van Pompe – pathologie, consequenties en behandelmogelijkheden’ van Linda van den Berg, waar ze 24 juni op promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het trainingsprogramma lijkt samen met de enzymtherapie van toegevoegde waarde voor mild aangedane patiënten. Patiënten waren door de training minder moe, hadden minder pijn en de mentale gezondheid leek te verbeteren. Het trainingsprogramma had echter geen effect op lichaamssamenstelling, kwaliteit van beweging of mate van fysieke activiteit.

Verschil in spieren
Daarnaast bleek uit het proefschrift dat patiënten met de ziekte van Pompe dezelfde verdeling hebben van spiervezels als gezonde personen. Alleen bij de ernstiger aangedane patiënten was dit anders. Ondanks dat ernstiger aangedane patiënten een andere verdeling van spiervezels lieten zien, lukte het niet om de spierschade kwantitatief te meten.Proefschrift

Enzymtherapie en botdichtheid en lichaamssamenstelling
Enzymtherapie heeft geen invloed op de botdichtheid en lichaamssamenstelling, concludeerde Van den Berg ook in haar proefschrift. Patiënten blijken een lagere botdichtheid te hebben en dus meer kans op osteoporose. Dit treft vooral kinderen,  rolstoelgebonden of beademingsbehoeftige volwassen patiënten en patiënten die in spierkracht achteruit gaan. De verlaagde botdichtheid hangt samen met een verminderde spierkracht.

Ook hebben patiënten minder vetvrije massa hebben dan gezonde volwassenen. Met vetvrije massa wordt de hoeveelheid vet ten opzichte van de rest van het lichaam bedoeld. Dit komt waarschijnlijk doordat patiënten minder spiermassa hebben. De BMI onderschat hierdoor de vetmassa van patiënten, waardoor het beter is om vetmassa te meten met de fat mass index (FMI, een berekening). De lichaamssamenstelling en botdichtheid waren na twee jaar enzymtherapie niet verbeterd, de spierkracht was echter wel verbeterd door enzymtherapie.

Bron: Proefschrift ‘The musculoskeletal system in Pompe disease – Pathology consequences and treatment options’ – Linda van den Berg

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.