Stofwisselingsziekten in de praktijk voor eerstejaars geneeskundestudenten

Voeding, stofwisseling en hormonen. De eerstejaars geneeskundestudenten van het Erasmus MC in Rotterdam kunnen het inmiddels dromen. Maar deze onderwerpen die al in het eerste jaar aan bod komen, zijn bepaald geen gemakkelijke opgave. Vaak blijft de stof hangen in de grootte van moleculen, eiwitten, vitaminen en ga zo maar door. Wat moeten wij ons erbij voorstellen? Wat betekent het voor de patiënt?

Als student merk je dat wanneer de leerstof wordt bekeken vanuit een klinisch perspectief, het allemaal meer tot leven komt. De ziekte krijgt een gezicht. De patiënt krijgt een stem. Het onderwerp verandert van een droge opsomming van feiten naar een casus waarin de student wordt uitgedaagd om te gaan redeneren als arts. De uitgelezen manier om zoiets te bewerkstelligen is een patiëntdemonstratie. Dinsdag 3 juni 2014 hadden wij tijdens de patiëntendemonstratie van Maaike en Sanne de eer om het verhaal over hun stofwisselingsziekte te horen.

De aanwezige docenten (dr. Verhoeven en dr. Williams) houden een introductie en daarna verschijnen Maaike en Sanne vol trots voor een zaal met ruim 200 vreemde gezichten (en wetende dat er via een cameraverbinding nog eens ruim 200 anderen meekijken). Terwijl Maaike en Sanne hun verhaal doen, kun je in de (doorgaans vrij rumoerige) collegezaal bij wijze van spreken een speld horen vallen: studenten zijn duidelijk onder de indruk van het verhaal van deze patiënten. Onder het toeziend oog van familieleden en artsen op de eerste rij vertellen Maaike en Sanne over hun ziekte, hoe deze ontstaan is, hoe voor hen de toekomst eruit ziet en wat de ziekte voor hen betekent in het dagelijks leven. Op elke (soms lastige) vraag van de studenten kwamen Maaike en Sanne met een mooi antwoord. Een betere leerschool kunnen de studenten zich niet wensen. Namens de eerstejaarsstudenten van het Erasmus MC Rotterdam willen wij Maaike en Sanne bedanken voor het delen van hun indrukwekkende verhaal.

Sadaf Soloukey en Toine van den Enden

Studenten geneeskunde Erasmus MC Rotterdam en jaarvertegenwoordigers jaar 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.