Statines normaliseren vaatwanddikte bij kinderen met familiare hypercholesterolemie

Familial hypercholesterolemiaDe behandeling van familiaire hypercholesterolemie (FH) met statines bij kinderen is effectief in het verlagen van het cholesterol en het normaliseren van de dikte van de bloedvaten. Er werden geen verschillen gemeten in groei, puberteitsontwikkeling en opleidingsniveau ten opzichte van broers of zussen zonder aandoening en behandeling. Dit blijkt uit het proefschrift van Meeike Kusters, die 23 februari promoveerde op haar proefschrift bij de Universiteit van Amsterdam.

Verhoogd cholesterol
FH is een erfelijke aandoening die regelmatig voorkomt. Bij deze aandoening ontbreekt een eiwit, waardoor de lever niet goed in staat is om slecht cholesterol uit het bloed te halen. Er ontstaan dan hogere cholesterolwaarden in het bloed. Dit kan leiden tot een verdikte vaatwand, aderverkalking en uiteindelijk hart- en vaatziekten. Patiënten met FH hebben dan ook een drie tot vijf keer verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Kinderen met FH blijken al op jonge leeftijd een verdikte vaatwand te hebben ten opzichte van niet-aangedane kinderen. Dit is gemeten door middel van een echo. Een behandeling met statines is effectief om verdikking van de vaatwand te voorkomen. Hierbij is vooral de leeftijd waarop met de behandeling wordt gestart belangrijk; hoe eerder met de behandeling wordt gestart, hoe lager de vaatwanddikte is.

FH en zwangerschap
Daarnaast onderzocht Kusters ook de effecten van FH tijdens de zwangerschap. Hieruit blijkt dat kinderen van moeders met FH geen hogere cholesterolwaarden of vaatwanddikte hebben. Zij blijken zelfs minder hart- en vaatziekten te hebben. Mogelijk heeft blootstelling aan verhoogd cholesterol tijdens de zwangerschap een beschermend effect op de foetus. Statines in normale doseringen zijn niet schadelijk tijdens de zwangerschap.

Screening
Kinderen van ouders met FH worden vaak na de geboorte hierop gescreend. Het blijkt dat 79% van de kinderen met FH vervolgens onder behandeling komt bij een arts en dat slechts 37% hiervan wordt doorverwezen naar een gespecialiseerde kliniek. Hier valt nog veel winst te behalen door kinderen met FH sneller door te verwijzen naar een arts voor een geschikte therapie.


Bron: Proefschrift ‘Familial Hypercholesterolemia: screening, treatment and follow-up from pregnancy into adulthood’ – Meeike Kusters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.