Stap verder in ontwikkeling van medicijn voor MIDD

Professor Jan Smeitink en zijn bedrijf Khondrion zijn een stap verder in de ontwikkeling van een medicijn voor verschillende mitochondriële aandoeningen. De Europese Commissie heeft namelijk hun middel KH176 als te ontwikkelen weesgeneesmiddel voor MIDD (Maternally Inherited Diabetes and Deafness) aangewezen.

Eerder kreeg Khondrion die aanwijzing al voor MELAS en het syndroom van Leigh. Als het middel uitgebreid onderzocht is, mag het voor deze indicaties als weesgeneesmiddel op de markt komen. Hieraan zitten voordelen voor de ontwikkelaars, met betrekking tot adviezen voor klinisch onderzoek en een uiteindelijk verlengde patentperiode.

Jan Smeitink is blij met de toekenning, laat hij in het persbericht van Khondrion weten: ‘De toekenning is een belangrijke aansporing voor bedrijven als Khondrion om te blijven investeren in onderzoek naar zeldzame ziekten en bevorderd de wetenschap naar mitochondriële aandoeningen ten behoeve van de patiënten.’

Voordat dit middel een geneesmiddel is, moet er nog veel gebeuren. In drie fases van klinisch onderzoek moet worden vastgesteld dat dit middel bij patiënten een verbetering van symptomen en afwijkende waarden oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.