Stamceltransplantatie voorkomt geen myelopathie bij X-ALD

Een stamceltransplantatie voorkomt geen myelopathie bij X-ALD patiënten. Myelopathie is de afbraak van de beschermende huls om zenuwcellen in het ruggenmerg, waardoor signalen uit de hersenen niet meer goed doorgegeven worden. Dit blijkt uit een studie van Björn van Geel, gepubliceerd in het Journal of Inherited Metabolic Disease 2015. Bij patiënten wordt na de diagnose X-ALD in de gaten gehouden of ze cerebrale demyelinisatie  ontwikkelen, een verstoorde prikkelgeleiding door afbraak van de beschermende huls om zenuwen in de hersenen. Als dit het geval is, krijgen patiënten een stamceltransplantatie om dit proces stop te zetten. Van Geel onderzocht of een stamceltransplantatie ook invloed heeft op myelopathie bij X-ALD patiënten, een symptoom dat vaak tussen de twintig en dertig jaar ontstaat.

Van Geel onderzocht de medische gegevens op symptomen van myelopathie bij vijf patiënten die op jonge leeftijd een stamceltransplantatie hebben ondergaan. Hieruit bleek dat drie van deze patiënten myelopathie ontwikkelden volgens het bekende natuurlijke beloop, ondanks de stamceltransplantatie. Dit suggereert dat een stamceltransplantatie myelopathie niet voorkomt.

Op basis van deze studie kan niet uitgesloten worden of een stamceltransplantatie de progressie van myelopathie vertraagt. Om dit te onderzoeken is een grotere studie gestart, waarin een grote groep patiënten (met en zonder stamceltransplantatie) over een lange periode wordt gevolgd.

Bron: Geel B.M. van, et. al. (2015). Hematopoietic cell transplantation does not prevent myelopathy in X-linked adrenoleukodystrophy: a retrospective study. Journal of Inherited Metabolic Disease; 38(2): 359-361.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.