Risicofactoren voor slechte botten bij mitochondriële aandoeningen

Patiënten met een mitochondriële aandoening hebben een grote kans op een slechte botgezondheid, zoals osteoporose. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij is onderzocht hoe vaak risicofactoren, die leiden tot een slechte botgezondheid bij volwassenen en kinderen met een mitochondriële aandoening, voorkomen. Hiervoor zijn van tachtig patiënten de medische gegevens onderzocht. Er is onder andere gekeken naar BMI, de aanwezigheid van andere aandoeningen, het gebruik van medicatie, vitamine D, voeding, immobiliteit, of patiënten in het verleden een botbreuk hebben gehad en resultaten van onderzoek gericht op de botten.

Het blijkt dat 73% minstens één risicofactor had, 63% had minstens twee risicofactoren en 30% had zelfs vier of meer risicofactoren. Veel voorkomende risicofactoren zijn medicatie, voeding, vitamine D, rolstoelgebondenheid, diabetes en nier –en leveraandoeningen,. Het is belangrijk dat de behandelaren hiervan bewust zijn en dat ze patiënten ondersteunende zorg bieden waarbij risicofactoren die met behandeling te beïnvloeden zijn, aangepakt worden.

Bron: Gandhi SS, et. al. (2017). Risk factors for poor bone health in primary mitochondrial disease. Journal of Inherited Metabolic Disease; DOI 10.1007/s10545-017-0046-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.