Rianne (10 jaar) wint filmwedstrijd ikhebdat.nl

Rianne is de trotse winnaar van de filmwedstrijd van de website Ikhebdat.nl. Zij schreef een verhaal over haar leven en haar ziekte Saethre-Chotzen syndroom. De jury kenmerkte haar verhaal als authentiek, optimistisch en realistisch. Eén van de juryleden: ‘Zij laat zien hoe ze voor zichzelf een weg vindt en trots is op zaken waar ze goed in is.’

Volgens schattingen lijden 2 tot 3 op de 100 kinderen in Nederland aan een erfelijke en/of aangeboren ziekte. Het gaat om honderd duizenden kinderen. Soms zijn het ernstige ziektes, soms niet. Soms zijn de gevolgen zichtbaar, soms niet. Maar de meeste kinderen met een aandoening voelen zich een uitzondering.

Het Erfocentrum (Nationaal informatiecentrum erfelijkheid) heeft een website gemaakt voor kinderen, ikhebdat.nl.

Kinderen met een aandoening en hun vriendjes, broertjes en zusjes, vinden hier persoonlijke verhalen, uitleg, herkenning en begrip. Omdat visuele informatie vaak beter aankomt, wordt de website uitgebreid met filmpjes waarin kinderen aan het woord komen. Dat was de aanleiding om deze wedstrijd te organiseren, in de week van de Chronisch Zieken.

De jury van deze wedstrijd bestond uit filmmaker Maaike Geuzendam (Rekel Producties), directeur Hester Rippen (Stichting Kind en Ziekenhuis), psychosociaal medewerker Alma Schiphorst (AMC) en klinisch geneticus Fred Petrij (Erasmus MC).

Van het winnende verhaal is een film gemaakt door Milou Overeem en Kasper van der Heijden. Het nieuwsprogramma Hart van Nederland (SBS6) deed woensdag 12 november verslag van de prijsuitreiking!

Film over Rianne

Rianne heeft het Saethre-Chotzen syndroom. Moeilijk woord he? Bij die ziekte zijn de botten in je hoofd (je schedel) te snel aan elkaar gegroeid toen je een baby was. Rianne ziet er daardoor een beetje anders uit dan andere kinderen. Vooral bij haar ogen. En ze heeft twee botjes naast elkaar in één teen! Ze is al zes keer geopereerd.

Rianne vindt het helemaal niet zo erg om anders te zijn dan andere kinderen. Ze  woont op een boerderij en helpt vaak haar vader. Ze is trots op haar goede rapport. Weet je wat alleen helemaal niet leuk is? Dat mensen haar soms zo aanstaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.