Registers voor weesgeneesmiddelen kunnen beter

In het Orphanet Journal for Rare Diseases werd op 3 september een artikel gepubliceerd met de titel Registers voor weesgeneesmiddelen: genereren ze bewijs of zijn het marketing instrumenten? (het artikel is in het Engels)

De groep van Prof. Dr. Carla Hollak, in samenwerking met experts uit Londen en Hanka Dekker van VKS, zijn auteurs van het artikel. Daarin wordt gesteld dat de verplichting die de EMA veelal aan farmaceutische bedrijven oplegt, in veel gevallen niet leidt tot de verzameling van gegevens die de wetenschappelijke, voor iedereen toegankelijke kennis over de ziekte doen stijgen. Zelfs niet na de goedkeuring van een weesgeneesmiddel om een registratie bij te houden van de ziekte met en zonder gebruikers van het geneesmiddel.

Sterker nog, in sommige gevallen wordt het vaststellen van richtlijnen voor de behandeling van patiënten onevenredig beïnvloed door de nadruk die komt te liggen op het geneesmiddel en de dosering, terwijl lang niet alle patiënten met de aandoening op dezelfde manier behandeld dienen te worden. Het artikel sluit aan bij wat Hanka van VKS in een eerder nummer van Wisselstof ook al opmerkte. Patiënten en zorgverleners dienen samen een veel belangrijkere rol te krijgen in het starten en vullen van registers, liefst lang voordat er sprake is van de ontwikkeling van een geneesmiddel.

Bron:https://ojrd.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13023-020-01519-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.