Recensie Jong verlies – Rouwende kinderen serieus nemen

Jong verlies‘Kinderen raken niet op enig moment over het verlies van een belangrijk persoon heen, het leven van kinderen verandert ingrijpend. Wat er verder in het leven ook gebeurt, dit verlies wordt meegedragen.’

Het boek Jong verlies van Riet Fiddelaers-Jaspers is een boek voor mensen die in aanraking (gaan) komen met rouwende kinderen. Het boek is met name gericht op kinderen t/m 12 jaar. Het is een uitgebreid boek met informatie over de nieuwe kijk op rouw, het voorbereiden en betrekken van kinderen bij een afscheid, hoe kinderen rouwen (ingedeeld in leeftijdscategorieën), wanneer er hulp nodig is en het bevat een uitgebreide boekenlijst.

Riet Fiddelaers-Jaspers weet op integere wijze over dit onderwerp te schrijven. De vele praktijkvoorbeelden en citaten van kinderen maken het een prettig leesbaar boek, soms met een glimlach, soms met een traan.

Er zijn ook mensen die geloven dat dood dood is. En dan niks meer. Maar ik geloof dat er nog iets is. Dat je weer opnieuw in een lichaam kan zitten, dat je opnieuw geboren wordt. Er zijn ook mensen die zeggen dat hij nou op een wolkje zit. Maar dat geloof ik niet.
Carlos, 11 jaar

Riet Fiddelaers-Jaspers geeft daarnaast veel achtergrondinformatie en praktische tips, zowel voor ouders als professionals, zoals leerkrachten en hulpverleners. De informatie is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en de dagelijkse praktijk. Het boek verscheen voor het eerst in 1998. Deze tiende druk is ingrijpend herzien en nieuwe kennis over o.a. de invloed van rouw op het gezin en over compliceerde rouw bij kinderen is in het boek opgenomen.

Rouw verwerk je niet, maar raakt verweven in je leven. Daarnaast blijkt het heel belangrijk dat kinderen betrokken worden bij een afscheid en dat steun van volwassenen in belangrijke mate bijdraagt aan de manier waarop kinderen kunnen rouwen en hoe hun ontwikkeling verder verloopt. Het boek Jong verlies biedt houvast hoe volwassenen kinderen kunnen steunen.

Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers is verliesdeskundige, opleider en rouwtherapeut. In haar vele publicaties weet ze wetenschappelijke kennis te verbinden met het leven van alledag. Ze is een veelgevraagd gastdocent en spreker.

Riet Fiddelaers-Jaspers – Jong verlies  
€ 24,99 | 320 pagina’s | ISBN 9789025904265 | Zojuist verschenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.