Patiëntenorganisaties beginnen landelijk onderzoek naar kwaliteit van leven

'Ik ben gelukkig. Ik voel me serieus genomen door andere mensen. Mijn gezondheid is achteruit gegaan. Ik kan zelf bepalen wanneer ik wil eten en drinken.'

Met deze en tal van andere onderwerpen begint Patiëntenfederatie NPCF met een aantal andere belangenorganisaties van patiënten en ouderen een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van leven van mensen. Daartoe is aan alle wethouders van het sociale domein een brief gestuurd. Daarin worden ze gewezen op www.mijnkwaliteitvanleven.nl. Op die website kunnen mensen zelf hun kwaliteit van leven onder woorden brengen.

Directeur Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF: "Want dat is waar het om gaat: niet of de veranderingen in de zorg goed worden doorgevoerd maar wat dat betekent voor mensen. En wie kan dat beter aangeven dan de mensen zelf. De uitkomsten van het onderzoek gebruiken we om de mensen een stem te geven over hun eigen zorg."

Wilna Wind: "Ik beveel het vooral aan voor mensen met een chronische aandoening of beperking, mensen die te maken krijgen met ouderdom en mensen die voor een ander zorgen. Hoe is hun kwaliteit van leven? Hoe staat het met hun welbevinden?"

Waar zitten de pijnpunten?
Mijnkwaliteitvanleven.nl biedt mensen een persoonlijk hulpmiddel om sterker te staan in gesprek met anderen, zoals de gemeente of een hulpverlener. Dat gesprek moet gaan over wat zij, de mensen die zorg ontvangen, belangrijk vinden.
De kwaliteitsmeter verzamelt alle gegevens anoniem. Hoe meer mensen hem invullen, hoe beter het beeld dat de patiëntenorganisaties krijgen van de kwaliteit van leven in Nederland. Alle informatie uit de monitor wordt door TNO geanalyseerd. Op termijn is dan per regio, per gemeente en per wijk te zien hoe de inwoners zich voelen. Wat kan er beter? Wat gaat er al goed? En waar zijn de echte pijnpunten in het leven van de mensen?

Zorg kan altijd beter
Wilna Wind: "Patiëntenfederatie NPCF verwacht veel van mijnkwaliteitvanleven.nl. Er zijn op dit moment grote veranderingen gaande in de zorg. Wij willen weten hoe die veranderingen uitpakken voor mensen. Of ze nog thuis wonen of in een verpleeg- of verzorgingshuis zitten. Houden ze het vol om voor een ander te zorgen? Met de uitkomsten die wij krijgen gaan wij de boer op. Want de zorg kan altijd beter en de kwaliteit van leven ook. Dus vul hem zelf ook in die lijst. Dan helpt u ons en kunnen wij u vervolgens weer verder helpen."

Mijnkwaliteitvanleven.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.