Overactieve hersencellen – vooruitblik Wisselstof

Epilepsie komt vaak voor bij volwassen en kinderen met bepaalde stofwisselingsziekten. Sommigen hebben hier elke dag last van, anderen een paar keer per jaar. 

Epilepsie is een aandoening waarbij kinderen of volwassenen last hebben van epilepsieaanvallen. Tijdens een epilepsieaanval wordt een grote groep hersencellen spontaan en tegelijkertijd overactief zonder dat dit de bedoeling is. Wanneer de hersenen normaal werken, dan zijn nooit tegelijkertijd grote groepen hersencellen actief, maar afwisselend de ene en dan weer de andere groep hersencellen. Er zijn verschillende soorten epileptische aanvallen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde partiële en gegeneraliseerde aanvallen. Tijdens een partiële aanval is een deel van de hersencellen onbedoeld overactief, in de rest van de hersenen werken de hersencellen gewoon normaal. Bij een gegeneraliseerde aanval zijn alle hersencellen van de hersenen tegelijkertijd overactief. Een epilepsieaanval kan als een partiële aanval beginnen, waarna de epileptische activiteit zich uitbreidt naar de gehele hersenen. 


Nieuwsgierig naar de symptomen van epilepsie, waarom epilepsie bij stofwisselingsziekten voor kan komen en welke behandelingen er zijn ter voorkomen van een epilepsieaanval? Lees hier dan over in de Wisselstof van januari 2015! Bent u nog geen lid van de vereniging en ontvangt u nog geen Wisselstof? Wordt dan snel lid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.