Op onze gezondheid!


Mijn naam is Corrie Timmer. Ik ben diëtist voor volwassenen met een erfelijke stofwisselingsziekte in Amsterdam UMC, locatie AMC. Een heel mooi vakgebied om als diëtist in werkzaam te zijn. Het dieet is bij een deel van de stofwisselingsziekten de belangrijkste behandeling. Samen met mijn collega’s kijk ik vooral naar de mogelijkheden binnen het dieet. En hoe we kunnen helpen om het leven met een (strikt) dieet iets eenvoudiger te maken. Daar vertel ik graag iets over in mijn blog!


Maart 2020. Corona houdt ons in de greep. Per dag worden de maatregelen verder aangescherpt. In ons ziekenhuis geven we geen handen meer en zijn alle congressen en werkreizen gecanceld. Elke dag komen er nieuwe richtlijnen uit. We volgen de ontwikkelingen goed. In mijn gezin zijn geen personen die in de risicogroep vallen om te overlijden aan dit virus. We zijn relatief jong en gezond. Mijn ouders, hoewel gezond, hebben inmiddels wel een risicovolle leeftijd. Ik hoop van harte dat COVID-19 aan hun deur voorbij gaat.

Mijn gedachten gaan uit naar onze kwetsbare patiënten met een erfelijke stofwisselingsziekte. Sommige van hen kunnen door een ‘gewone griep’ al flink ontregelen. Wat als ze met dit virus te maken zullen krijgen? Zijn de adviezen die gelden voor de gehele bevolking voldoende? Deze patienten en hun ouders zullen nu een afweging maken: is het verstandig om naar school, werk of dagbesteding te gaan? En met welk vervoersmiddel? Ons drukke openbaar vervoer maakt het lastig om afstand te houden. Maar ook in de supermarkt of bij de sportvereniging is afstand houden lastig. Ga je jezelf of je kind dan preventief sociaal isoleren? Als sociale contacten en een vaste structuur nu juist zo belangrijk zijn? Dit doorbreken geeft stress. Mag je eigenlijk wel wegblijven van werk of school, zolang er geen nationaal advies is om thuis te blijven? Het zijn lastige afwegingen als je een kwetsbare gezondheid hebt.

Ik denk aan de klassenborrel die deze avond georganiseerd is door het oudercomité van school. Leuk, maar niet strikt noodzakelijk. Ik meld me af. Ik beperk mijn sociale contacten voorlopig maar tot dat wat noodzakelijk is. In de hoop dat dit virus snel onder controle is. En in de hoop dat onze patiënten met een stofwisselingsziekte niet getroffen worden door Corona. Die borrel drink ik dan thuis wel, op onze gezondheid!


Alle blogs van Corrie Timmer
Niets doen | Op onze gezondheid! | Middelbare school | Van broccoli tot UMD | Boodschappen doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.