Nieuwe analysemethode spoort stofwisselingsziekten sneller op

Niet een tiental, maar ruim duizend stoffen in één keer onderzoeken. Dankzij “metabolomics” is dit mogelijk en kunnen stofwisselingsziekten mogelijk sneller ontdekt worden.

Onderzoekers uit het UMC Utrecht hebben in korte tijd twee onderzoeken in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd, die dit aantonen. Bij gangbare analyses worden er per analyse naar maximaal veertig stoffen gekeken. Met metabolomics kun je ruim 1800 verschillende stoffen in één keer betrouwbaar meten.

Metabolomics
Metabolomics is de analyse van alle stofwisselingsproducten (metabolieten) in bijvoorbeeld een bloedmonster. Onderzoekers uit het UMC Utrecht hebben de methode voor twee toepassingen onderzocht. De eerste manier is in bloed: met een druppel bloed op een kaartje (“bloedspot”) of in een klein beetje bloedplasma.

De tweede manier maakt gebruik van hersenvocht. Via een ruggenprik worden een beetje hersenvocht afgenomen. Hersenvocht zit dichter bij het brein en het idee is dat je stofwisselingsziekten met neurologische klachten, zoals epilepsie, hierin beter kan diagnosticeren.

Verschil
Hanneke Haijes-Siepel, arts-onderzoeker bij UMC Utrecht, is bij beide onderzoeken betrokken en legt uit wat het verschil met de oude, gangbare methode is:

‘Bij elk van de gangbare methodes worden een stuk of veertig stoffen heel goed bekeken. Je weet dan heel precies hoe het met die stoffen in het lichaam staat, maar heb je een kans dat je iets mist omdat je niet alles kunt meten. Met de nieuwe analyse kunnen we heel breed kijken, naar meer dan 1800 stoffen. Op die manier hopen we eerder een aanknopingspunt te vinden. Omdat de nieuwe methode in tegenstelling tot de gangbare methode geen exacte concentraties van stoffen meet, wordt ter bevestiging van de gevonden afwijkende stoffen de gangbare methode alsnog gebruikt.’

Vermoeden
Met de nieuwe methode hopen de onderzoekers niet alleen dat er sneller een diagnose voor nieuwe patiënten komt. Ze hopen ook de mensen te helpen waar een vermoeden van een stofwisselingsziekte is, maar nog geen diagnose voor is. Haijes-Siepel: ‘Voor deze groep zijn we nu al in bloedspots aan het kijken. Uiteindelijk is data-analyse eigenlijk het ingewikkeldste. Je krijgt veel data waar je chocola moet van maken. We hebben samen methoden bedacht hoe we dat behapbaar kunnen maken. Dit onderzoek is echt een team effort.’

Onderzoeken
Meer lezen over twee onderzoeken: het gebruik van bloedspots en bloedplasma en het gebruik van hersenvocht.

Op de site van UMC Utrecht is meer over deze onderzoeken te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.