Nee-eten!

Onze dochter eet niet…

Als ik dit vertel tegen iemand is de reactie meestal ‘ach ja, die van mij eet ook zo slecht…’ Mijn eerste gedachte is dan ‘at mijn dochter maar slecht, dan át ze tenminste…’ Maar als ik dan eerlijk ga nadenken, dan denk ik, tsja, had ik voorheen gehoord van kinderen die gewoon niet eten??SONY DSC

Maar ze bestaan echt: kinderen die om welke reden dan ook, gewoon niet eten. Ze zijn dus gedeeltelijk of volledig afhankelijk zijn van sondevoeding en/of drinkvoeding. Gewoon, omdat ze zelf niet kunnen of willen eten…

Er zijn zoveel verschillende redenen waardoor een kind niet zelf zou eten: kinderen die om medische redenen zelf geen voedsel tot zich kunnen nemen, kinderen die vanwege een medische oorzaak zo’n grote afkeer en angst voor eten hebben ontwikkeld dat ze maar niet eten (want eten doet pijn) , en kinderen waarvan we gewoon niet weten waarom ze niet eten.

Deze kinderen krijgen sondevoeding via een sonde in de neus of rechtstreeks in de maag. Of ze krijgen drinkvoeding, een flesje drinken met daarin alles aan vitamines, mineralen en bouwstoffen, kortom alles wat het kind nodig heeft.

Ouders staan vaak machteloos in deze strijd met hun kind. Ze krijgen veel onbegrip van mensen om hun heen, want ieder kind eet toch weleens slecht?

Nee-Eten!

Juist voor deze ouders is in 1997 de vereniging Nee-Eten! opgericht (voorheen Vereniging voor Ouders van Kinderen met Chronische Voedselweigering en Sondevoeding (VOKCVS). Deze vereniging richt zich op lotgenotencontact, voorlichting en belangenbehartiging. Jaarlijks worden er verschillende contactdagen georganiseerd met informatieve lezingen door deskundigen, denk hierbij aan een diëtist, kinderarts of bijvoorbeeld een logopediste. Tijdens deze contactdagen is er ook veel aandacht voor het ontmoeten van lotgenoten. Immers, niemand begrijpt beter wat er aan de hand is met je kind dan ouders die hetzelfde meemaken.

Eenmaal per jaar wordt er een familiedag georganiseerd. Dit is een dag waarop het hele gezin van de Nee-eter lekker een dagje uit mag. De Nee-eter ziet dan dat er meer kinderen zijn die sondevoeding of drinkvoeding krijgen. Ook voor broertjes en zusjes van de Nee-eter is dit vaak een leuke ervaring. Ze zien dat er meer kinderen zijn die niet “normaal” eten. Voor de ouders is dit weer een leuk, ontspannen contactmoment met andere ouders.

Daarnaast brengt de vereniging een nieuwsblad uit met daarin ervaringsverhalen, informatie over behandelmogelijkheden, nieuws en weetjes. Ook is er de mogelijkheid om ’s avonds gebruik te maken van het telefonisch lotgenotencontact.

Sinds kort heeft Nee-eten! een Facebookpagina. Hierop hebben zich al veel ouders aangemeld, en is het een gemakkelijke manier om met andere ouders contact te hebben.

Wat doet de vereniging nog meer?

De vereniging wil zich sterk maken om de eettherapieplaatsen in Nederland uit te breiden. Nee-Eten! zorgt voor het voorlichten van ziekenhuizen, consultatiebureaus, artsen en andere beroepsmatig betrokken professionals, zodat de problematiek van kinderen met chronische voedselweigering meer bekendheid krijgt. Nee-Eten! organiseert symposia, waar de disciplines die te maken kunnen krijgen met niet-etende kinderen voor uitgenodigd worden. Ook wil Nee-Eten! in het algemeen meer bekendheid krijgen, zodat er meer begrip komt als je tegen iemand zegt dat je kind niet eet.SONY DSC

Bezoek ons eens op internet: www.nee-eten.nl of neem een kijkje op onze Facebook-pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.