Mito awareness week

Gisteren is de Mito Awareness Week gestart. De week om aandacht te vragen voor mitochondriële ziekten.

Je lichaam heeft energie nodig voor alles wat je doet: voor bewegen, denken en het laten kloppen van je hart. Die energie haalt je lichaam uit eten, of uit opgeslagen voorraden in spieren en vet. De koolhydraten, vetten en eiwitten die we eten en opslaan, kunnen niet direct gebruikt worden. Ze moeten eerst omgezet worden in een energievorm waar de lichaamscellen mee uit de voeten kunnen. Die stof heet ATP en wordt gemaakt in de energiecentrales van je cellen: de mitochondriën.

Mitochondriën zijn de energiecentrales in onze cellen. In sommige cellen zitten maar een paar mitochondriën, maar in andere cellen kunnen er wel meer dan duizend zitten, bijvoorbeeld die van het hart, de hersenen, de spieren en de ogen. Door een fout in het DNA werken de mitochondriën bij een energiestofwisselingsziekte niet goed. Omdat mitochondriën in vrijwel alle lichaamscellen aanwezig zijn, leidt dat tot een verstoring van alle organen en weefsels.

Om aandacht te geven aan meer bewustwording en kennis over mitochondriële stofwisselingsziekten wordt de kleur groen gebruikt. Een groen lichtje in het raam, of groen verlichte gebouwen wereldwijd. De kleur groen is onlosmakelijk verbonden aan de global mitochondrial awareness week.

Het programma voor de online mito-bijeenkomst op 25 september is bekend. Deze staat in onze agenda op de website.
Graag jullie eventuele vragen vooraf inzenden via info@stofwisselingsziekten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.