Lekker eiwitarm koken met groenten

Kookworkshop 131 mei heb ik meegedaan met een kookworkshop georganiseerd door de Landelijke werkgroep Eiwitbeperkt dieet. Wij hebben zelf een dochter van bijna 5 met Tyrosinemie en daardoor dagelijks te maken met een eiwitarm dieet.

We waren met een groepje van zo’n 20 mensen en gingen in kleine groepjes, onder leiding van een professionele kookdocent, aan de slag met diverse recepten. De nadruk in deze workshop lag op het optimaal benutten van natuurlijke smaken van met name groenten. We hebben met z’n allen een proeverij gemaakt van onder andere tomatensoep met gevulde ravioli, gazpacho, gevulde paprika  en ananassaté met zoetzure paprikasalade. Het blijkt dat door verschillende bereidingswijzen als grillen, blancheren en bakken je smaken optimaal kunt benutten. Met een tomaat kun je veel meer dan alleen als basis voor een tomatensaus gebruiken. Ook hebben we geleerd dat er veel verschil zit tussen de verschillende soorten tomaten die er verkrijgbaar zijn.

Zelf ben ik aan de slag gegaan met de gevulde ravioli. Met eiwitarme bloem en water bleek het betrekkelijk eenvoudig om zelf een verse eiwitarme pasta te maken. Hier hebben we ravioli-rondjes uit gestoken en gevuld met een heerlijke ratatouille. Deze vervolgens even kort gekookt in water en klaar was de gevulde ravioli die geserveerd werd in een kopje verse tomatensoep.

We kregen allemaal de recepten mee naar huis, waardoor we ook daar aan de slag kunnen met de heerlijke gerechtjes.

Dit soort bijeenkomsten zijn daarnaast altijd erg zinvol als het gaat om het leggen van contacten met mensen die ook te maken hebben met een eiwitarm dieet. De tips en die je elkaar kan geven zijn altijd erg waardevol.

Claudia Schuurman

Kookworkshop 2

Kookworkshop 3

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie:

  1. Marleen Schulte

    Wat leuk! Graag zou ik het recept van de eiwitarme pasta voor mijn kleinzoon met pku.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.