Kan elk pondje door het mondje?

Bij stofwisselingsziekten komt het regelmatig voor dat patiënten niet voldoende energie binnenkrijgen, een bepaald dieet hebben of een zodanig lichamelijke en geestelijke beperking of een slikstoornis hebben, waardoor ze niet zelf kunnen eten. Sondevoeding via een sonde of PEG biedt dan uitkomst. ‘Voor stofwisselingsziekten waarbij een afwijkende hoeveelheid voedingsstoffen gegeven moet worden, bestaat er niet altijd een kant-en-klare sondevoeding.’ 

Voor groei, ontwikkeling en instandhouding van het lichaam is een goede voeding met voldoende voedingsstoffen en calorieën nodig. Een te geringe beschikbaarheid van voedsel speelt in onze samenleving nauwelijks een rol, maar toch is (voldoende) eten niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms komt dit door een hogere energiebehoefte, bijvoorbeeld door ziekte, maar verminderde eetlust of een slikstoornis kunnen ook ten grondslag liggen aan onvoldoende energie-inname.
 

Bent u benieuwd naar mogelijke oplossingen hiervoor? Lees dan verder over voeding via een sonde of PEG in de Wisselstof van juni 2014. Bent u nog geen lid van de vereniging en ontvangt u nog geen Wisselstof? Wordt dan snel lid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.