Jongvolwassenen met familiaire hypercholesterolemie zijn therapietrouw

Jongvolwassen patiënten met familiaire hypercholesterolemie (FH) die in hun kindertijd met statines zijn gestart, laten een goede therapietrouw zien. Dit publiceerde Marjet Braamskamp in februari 2015 in  het tijdschrift Pediatric Drugs. FH patiënten krijgen statines voorgeschreven om hart en vaatziekten te voorkomen. Ook blijkt uit de studie dat de patiënten de behandeling goed verdragen. Maar een klein deel van de patiënten is met de behandeling gestopt wegens relatief milde bijwerkingen, zoals spier- en maag-darm klachten.

205 jongvolwassen patiënten die al zeker tien jaar statines gebruiken, vulden voor dit onderzoek een vragenlijst in. Hieruit bleek dat bijna 80% van deze patiënten therapietrouw zijn. Dat betekent dat ze meer dan 80% van hun medicatie volgens voorschrift innemen.

Uit een andere studie bleek dat de therapietrouw onder oudere patiënten die ook pas op latere leeftijd met statines begonnen, een stuk lager lag (39% na drie jaar behandeling). Waarschijnlijk ligt de therapietrouw in deze studie hoger, omdat de patiënten op jonge leeftijd al begonnen zijn waardoor het nemen van deze medicijnen meer een gewoonte is geworden.

 

Bron: Braamskamp M.J.A.M, et. al. (2015) Long-term statin treatment in children with familial hypercholesterolemia: more insight into tolerability and adherence. Pediatric Drugs. DOI 10.1007/s40272-014-0116-y

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.