Gehandicapten monitoren zorghervormingen via online meldpunt

Om negatieve én positieve gevolgen van de hervormingen in zorg, werk en onderwijs in kaart te brengen, opent de BOSK, vereniging van mensen met een lichamelijke handicap, op 27 november het ‘Meldpunt Zorg om Lichamelijke Handicap’. Op dit online meldpunt kunnen mensen met een handicap, hun verzorgers, hulpverleners en andere professionals hun ervaringen delen. “De ondersteuning van kinderen en volwassenen met een handicap verandert in hoog tempo en met grote bezuinigingen”, stelt Martijn Klem, directeur van de BOSK. “Met dit meldpunt willen we voorkomen dat deze kwetsbare groep in de knel komt.”

Het meldpunt is te vinden op www.meldpuntzorgomlichamelijkehandicap.nl

Nederland zit middenin een historische transitie waarin zorg, onderwijs, passend werk en jeugdzorg gelijktijdig worden hervormd. Juist voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke handicap verandert de ondersteuning in een half jaar tijd drastisch. Voortaan zijn het vooral de gemeenten die bepalen wie welke hulpmiddelen krijgt, wie wordt geholpen in de zoektocht naar een baan en welk gezin begeleid wordt bij problemen met kinderen.

Zeker omdat de overheid bovenop ingrijpende veranderingen stevig bezuinigt op de ondersteuning van mensen met een handicap, weet niemand waar de veranderingen goed uitpakken en waar mensen in de knel komen. “Daarom hebben wij het initiatief genomen voor het Meldpunt Zorg om Lichamelijke Handicap. Juist kinderen en volwassenen met een lichamelijke handicap worden geconfronteerd met het samenspel van meerdere hervormingen,” zegt Martijn Klem, zelf vader van een kind met een handicap.

Het Meldpunt Zorg om Lichamelijke Handicap brengt in kaart waar het goed gaat en waar slecht. “Door individuele ervaringen te verzamelen, inventariseren we de impact van de hervormingen”, stelt Martijn Klem. “Daarmee willen we ambtenaren, politici, zorgprofessionals en scholen helpen bij hun ambitie om mensen met een lichamelijke handicap de ondersteuning te bieden zij nodig hebben. Zo wil de BOSK eraan bijdragen dat kinderen en volwassenen met een lichamelijke handicap ook na 1 januari genoeg zorg krijgen om mee te doen in de wijk, op school en op hun werk.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.