Geef je mening over de transplantatie van lever organoids bij patiënten

Wat zijn organoids?
Organoids, ook wel mini-organen, zijn driedimensionale klompjes cellen die in het laboratorium gekweekt kunnen worden uit menselijk weefsel. Ze kunnen op veel verschillende manier toegepast worden in onderzoek en zorg.

Waarom zijn organoids van belang voor patiënten met stofwisselingsziekten?
Eén van de toekomstige beloftes is organoid transplantatie. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) bereidt met het Hubrecht Instituut een studie voor om te kijken of de transplantatie van lever organoids bij patiënten met een stofwisselingsziekte veilig en effectief is.

Ethische vragen rondom organoid transplantatie
Het opzetten van een eerste studie brengt belangrijke ethische vragen met zich mee, zoals ‘Aan wat voor risico mag je patiënten blootstellen?’ en ‘Welke patiënten kunnen baat hebben bij organoid transplantatie?’. Onderzoekers in het UMC Utrecht kijken in het project ‘de ethiek van first-in-human organoid transplantatie’ hoe zo’n eerste studie op een ethisch verantwoorde manier opgezet en uitgevoerd kan worden. Om dat goed te kunnen doen spelen de behoeftes, meningen en voorkeuren van patiënten met stofwisselingsziekten en hun ouders een belangrijke rol. De onderzoekers werken samen met het WKZ, het Hubrecht Instituut en VKS. De studie wordt gefinancierd door ZonMw.

Doe je mee?
Je kunt meedoen met het onderzoek door je aan te melden voor een eenmalige focusgroep workshop. Tijdens de workshop verzorgt de discussieleider een groepsgesprek aan de hand van korte, eenvoudige scenario’s. Je hebt geen voorkennis nodig om mee te doen. Een focusgroep heeft 6-10 deelnemers, duurt ongeveer 3 uur en vindt plaats in Utrecht. Reiskosten worden vergoed.

De eerste focusgroep is op 10 maart a.s. Hieraan kunnen ouders van patiënten met een lever gebonden stofwisselingsziekte (alle leeftijden) meedoen en kinderen van 12 tot 17 jaar. De tweede focusgroep is eind mei en hieraan kunnen volwassen patiënten met een lever gebonden stofwisselingsziekte meedoen. Hier vind je meer informatie over het onderzoek. We hopen dat je mee wil doen!

Aanmelden of meer informatie
Je kunt Sarah Boers, de uitvoerend onderzoeker mailen, s.n.boers@umcutrecht.nl, of bellen 088-75 68640, voor meer informatie en om je aan te melden voor een focusgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.