Diagnose peroxisomale ziekten met lipidomics

Lipidomics is een veelbelovende tool voor de diagnose van peroxisomale ziekten. Met deze tool kan in cellen, weefsels en lichaamsvloeistoffen de lipidesamenstelling onderzocht worden. Lipidomics kan gebruikt worden voor de diagnose, het volgen van het ziektebeloop en het onderzoeken van de onderliggende processen.

In deze studie hebben de onderzoekers het bloedplasma onderzocht van 56 patiënten met verschillende peroxisomale ziekten en twintig mensen zonder peroxisomale ziekte. Het blijkt dat de veranderingen in het bloedplasma overeenkomen met de karakteristieke afwijkingen die in de huidige screening voor peroxisomale ziekten wordt gebruikt. Lipidomics laat echter een veel gedetailleerder beeld zien van de veranderingen. Daarnaast hebben de onderzoekers verschillende vetten geïdentificeerd als biomarker voor specifieke peroxisomale ziekten.

Bron: Herzog K. et. al. (2017). Plasma lipidomics as a diagnostic tool for peroxisomal disorders. Journal of Inherited Metabolic Disease; https://doi.org/10.1007/s10545-017-0114-7

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.