De ‘PMer’


Mijn naam is Mariska Geven. Ik ben getrouwd met Remco en we zijn de trotse ouders van Door (2012). Uit de hielprik kwam naar voren dat Door de stofwisselingsziekte MCADD heeft. Maar we laten ons hier niet door uit het veld slaan en staan positief in het leven. Wie ophoudt met beter worden, stopt met goed zijn!


In ons streekziekenhuis hangen twee grote whiteboards. Op die whiteboards staat de kamer waar je kindje ligt met daarachter de verantwoordelijke verpleegkundige. In de volgende kolom staat PM met een naam. Ik heb daar de eerste opnames gefascineerd naar gekeken. Wat zou PM betekenen?
Ik had vrij snel door dat er een koppeling was tussen PM en de dames die de speelkamer open en dicht doen, met kinderen eten en vooral erg geïnteresseerd zijn in jou en je kindje.

De volgende stap in mijn ontdekkingstocht was dat PM staat voor Pedagogisch Medewerker. Dus wel wat meer dan alleen de speelkamer open en dicht doen en eten met kinderen. Hoe en wanneer een Pedagogisch Medewerker ingeschakeld wordt, had ik nog geen idee van. En dat is de eerste zes opnames eigenlijk zo gebleven.

Afgelopen december was Door haar laatste opname tot nu toe. Heel anders dan de vijf opnames daarvoor. Door was ontzettend angstig en continu bang voor wat ging komen. Als ouder heftig om mee te maken omdat we daar nog niet in getraind waren. Ter vergelijking: vorige opnames kreeg Door een infuus en 10 minuten later was ze deze vergeten en gebruikte haar hand alsof er geen stellage omheen gebouwd was. Dit keer heeft ze een uur met haar hand omhoog gelegen en riep om de 5 minuten au. Ze presteerde het om de sonde er uit te werken door te gaan kokhalzen tijdens het inbrengen, raakte compleet in paniek bij elke verpleegkundige die binnenkwam en op het moment dat ze bang was begon ze over te geven. Vooral dat laatste is natuurlijk heel handig als je MCADD hebt.
Toen tijdens de opname besloten werd om haar amandelen te verwijderen kregen we bezoek van een Pedagogisch Medewerker. Zij ging ons ondersteunen in de voorbereiding naar de operatie van Door toe.

Ineens werd me duidelijk wat de Pedagogisch Medewerker doet. Hoe prettig om tips en tricks te krijgen hoe we het beste met Door en vooral haar angst om moeten gaan. Wat een verademing om niet zelf te hoeven bedenken wat het best is maar iemand met ervaring!

Na Door haar opname kwamen we een beetje in een neerwaartse spiraal terecht rondom een aantal probleemgebieden. We kregen Door niet afdoende aan het eten, op het moment dat ze angstig werd ging ze overgeven en slapen ging erg moeilijk. En wat wellicht het meest lastige was, was het vertrouwen in onszelf dat we goede ouders zijn waren Remco en ik kwijt. Dit kwam ter sprake tijdens een controle in het ziekenhuis. De kordate arts koppelde ons direct aan een Pedagogisch Medewerker en een week later hadden we een gesprek met haar.

We hebben twee gesprekken met haar gehad en wat PM betekent is me compleet duidelijk. Het zou ook kunnen staan voor Prima Meid. Super fijn hoe iemand met kennis en ervaring met je mee denkt en in staat is om je het vertrouwen terug te geven dat je ergens kwijt was! Dus via deze weg hulde aan de PMer!


 


Alle blogs van Mariska Geven
Als spanning je het eten belemmert…. | MCADD moeders | Onze grote meid gaat naar school | Een gezond kind | Waterpokken | De geboorte van ons tweede wonder | Wel of geen pre-natale screening deel 2 | Ziekenhuisopname 7 | Wel of geen prenatale screening… | Themadag MCADD | Je ziet er niets meer van he… | Amandelen | De ‘PMer’ | Wie ophoudt met beter worden… | Een positieve uitslag op de hielprik

2 reacties:

  1. Jeetje heftig Mariska. Had geen idee dat het zo heftig was geweest.   

    Fijn dat de PM er jullie het vertrouwen heeft kunnen terug geven.

    Naar om Door zo te zien en het machteloos voelen herken ik. Je schrijft mooie blogs Mariska

    X Wendy

  2. Je bent zelf ook een PM'er: Prachtige Moeder!! xx

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.