De nieuwe zorgwet: vragen over ‘vrije’ artsenkeuze bij erfelijke stofwisselingsziekten

Stand van zaken op 22 december 2014.

Waar gaat het ook alweer om?
In de nieuwe zorgwet wordt de keuze van de patiënt om zelf te kiezen naar welke arts hij/zij wil gaan beperkt voor sommige polissen. Dit zijn vaak goedkopere polissen (bijv.  budget polis, take care now polis). Bij die polissen zijn bepaalde behandelingen gecontracteerd bij bepaalde instellingen en dus niet bij alle ziekenhuizen. Overigens is deze wet nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer op dit moment van schrijven (22 dec 2014).

Om welke behandelingen gaat het dan?
Dan moet je vooral aan niet-complexe zorg denken. Bijvoorbeeld een staar operatie. Of een heup-vervanging. Voor dergelijke ingrepen kunt u dan bijvoorbeeld niet meer in het AMC terecht, wanneer u deze polis heeft. Of althans, u dient deze ingreep dan zelf deels of volledig te betalen.

Maar mijn stofwisselingsziekte dan?
Zorg voor stofwisselingsziekten wordt bijna alleen maar in academische ziekenhuizen verstrekt (een enkele aandoening uitgezonderd). En vaak hebben die centra ook nog specifieke expertise voor een bepaalde stofwisselingsziekte: Pompe en porfyrie in Rotterdam, mitochondriële aandoeningen in Nijmegen, glycogeen stapelingsziekten in Groningen en Fabry en Gaucher in Amsterdam/AMC. Het huidige wetsvoorstel schrijft voor dat iedereen naar een academisch ziekenhuis verwezen kan worden, als een andere arts dat noodzakelijk vindt. Deze verwijzing door een huisarts of specialist is dus wel noodzakelijk. Maar in Nederland wordt de zorg voor erfelijke stofwisselingsziekten bij volwassenen voor nagenoeg alle stofwisselingsziekten alleen in een academisch ziekenhuis (UMC). Daar is immers de expertise voor deze aandoeningen!

Stel ik heb PKU, moet ik dan naar een ander UMC dan ik zelf wil?
Nee, als u als volwassene een aandoening hebt waar in alle UMC’s expertise aanwezig is (zoals bij PKU) dan kunt u kiezen in welk UMC u deze zorg wenst te ontvangen. U kunt dus niet gedwongen worden als u in de regio Rotterdam woont, om deze zorg in het AMC/Amsterdam af te nemen, of andersom.

Kan ik dan ook voor Fabry naar het UMC Radboud?
De internisten in de UMC’s kunnen bij veel aandoeningen u prima begeleiden. Maar voor een paar aandoeningen (zoals hierboven genoemd) is er in bepaalde UMC’s specifieke kennis. Daar verandert ook niets in. De expertise blijft voor sommige ziekten in Rotterdam, Amsterdam, etc etc. Ook voor de vergoeding verandert op dat punt niets.

Dus ik kan gewoon een budgetpolis nemen?
Of het verstandig is om een budgetpolis te nemen als u lijdt aan een erfelijke stofwisselingsziekte is een vraag die u zelf dient te beantwoorden. Dat geldt ook voor het bepalen van een hoog eigen risico. Zeker wanneer u met enige regelmaat op poliklinische controle moet komen lijkt het onverstandig een hoog eigen risico voor uw eigen rekening te nemen. De kans is immers groot dat u dan een hoog bedrag jaarlijks moet bijbetalen.

Dr. Gabor Linthorst, internist AMC Amsterdam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.