De favoriete column van Petra

Omdat Wisselstof digitaal is gegaan, vroegen we aan Petra, columnist sinds november 2014, welke column haar het meest bijgebleven is. Dat is “Afgekeurd”. Zoals zij het het zelf zegt: ‘Bij de column van maart 2019 had ik even een wow-moment. Daar sprak een heel sterk persoon. Ik schrok er zelf van.’ Meer columns van Petra zijn te lezen op wisselstof.nl.

Afgekeurd
De laatste vrijdag van 2018 kreeg ik het verlossende telefoontje van het UWV: Ik was afgekeurd!

De maanden ervoor moest ik telkens op gesprek komen. Ik vond het een hele opgave, waar ik iedere keer tegenop zag. Ik was bang dat ze mij niet serieus zouden nemen, het is niet aan de buitenkant te zien dat ik een ernstige ziekte heb. Ik was blij met het nieuws. De druk van het UWV, de onzekerheid hoe het af zou lopen, was verdwenen.

Aan de andere kant vond ik het niet echt geweldig. Het is nooit mijn keuze geweest om thuis te komen zitten, zonder werk. Ik vind het niet makkelijk om geld aan te moeten nemen, zonder er iets voor te moeten doen. Bovendien ben ik nog te jong om achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten.

Ik heb altijd de eer aan mezelf gehouden. Als ik merkte dat ik teveel werkte, dan ging ik voor parttime. Maar de consequentie daarvan is dat ik uiteindelijk 70% van een 15-urige werkweek als uitkering krijg. Je hoeft geen genie te zijn om te beseffen dat het geen vetpot is. Zou ik het misschien anders hebben aangepakt als ik dit had geweten? Ik weet het niet. Mijn trots zit me soms nog in de weg.

Ik heb intussen besloten dat geld niet belangrijker is dan mijn gezondheid. Tussen de mensen zijn, bezig zijn, vind ik heel fijn. Naast pyrografie en mijn goudsmeden, volg ik nu een bijencursus. Ik wil dit jaar mijn eigen bijen gaan houden. Ik ben actief geworden in de plaatselijke natuurvereniging. En dat is nog niet alles; ik loop nog met een paar ideeën te stoeien, waarvan ik denk dat het veel mensen kan gaan helpen.

Nee, ik zit niet stil. Volgend jaar moet ik opnieuw gekeurd worden en tot die tijd heb ik mijzelf beloofd om een geweldig leven voor mezelf op te bouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.