Communicatie is de sleutel tot omgaan met verlies

Een stofwisselingsziekte gaat gepaard met verlies en rouw, om de gezondheid, maar ook om mogelijk overlijden aan de ziekte. Er is veel aandacht voor de patiënt en ook is het duidelijk dat ouders veel zorgen en verdriet hebben. De impact op gezonde broertjes en zusjes is echter ook enorm. ‘Ouders kunnen hun andere kinderen wel steunen’, zegt Riet Fiddelaers-Jaspers.

Als blijkt dat je kind een stofwisselingsziekte heeft, komt er een rouwproces op gang. Je kind krijgt immers niet de toekomst die je hoopte. Door het rouwproces kun je je instellen op een kind dat zich anders gaat ontwikkelen en veel zorgen met zich meebrengt. Voor het kind zelf is dat anders. Het hangt natuurlijk af van de leeftijd en op welk moment de ziekte zich openbaart. Kinderen nemen de situatie vaak voor wat het is. Ze kennen niet anders. Later in het leven komen ze vaak hun eigen rouw tegen, waarbij eventuele (verstandelijke) beperkingen een rol spelen. Een ziek kind in het gezin heeft een enorme impact op gezonde broertjes en zusjes (brusjes). ‘Ouders kunnen niet voorkomen dat hun andere kinderen last hebben van wat het hebben van een ziek kind met zich meebrengt. Ook dat is rouw’, zegt Riet Fiddelaers-Jaspers, verliesdeskundige, opleider en rouwtherapeut. In dit artikel ligt de focus op de gezonde brusjes.
 

Nieuwsgierig geworden? Lees hier dan over in de Wisselstof van maart 2015! Bent u nog geen lid van de vereniging en ontvangt u nog geen Wisselstof? Wordt dan snel lid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.