Boodschappen doen


Mijn naam is Corrie Timmer. Ik ben diëtist voor volwassenen met een erfelijke stofwisselingsziekte in Amsterdam UMC, locatie AMC. Een heel mooi vakgebied om als diëtist in werkzaam te zijn. Het dieet is bij een deel van de stofwisselingsziekten de belangrijkste behandeling. Samen met mijn collega’s kijk ik vooral naar de mogelijkheden binnen het dieet. En hoe we kunnen helpen om het leven met een (strikt) dieet iets eenvoudiger te maken. Daar vertel ik graag iets over in mijn blog!


Speurend loop ik door de supermarktpaden, alert op nieuwe producten. Ik kom thuis met iets wat niet op mijn boodschappenlijstje stond. Puur uit nieuwsgierigheid. Het past in een dieet voor een van de ziektebeelden waar ik mee te maken heb in mijn werk. Als diëtist voor volwassenen met stofwisselingsziekten proef ik graag eerst zelf, voor ik het mijn patiënten aanraad. Ik doe daarom anders boodschappen dan een ander. Mijn echtgenoot vindt dat te lang duren. Hij doet liever zonder mij boodschappen. Thuis wordt er soms gezucht: ‘wat heb je nu weer meegenomen?’, waarna het vrolijk wordt opgegeten.

Mensen met een dieet voor hun stofwisselingsziekte hebben meer productkeuze in de supermarkt dan een paar jaar geleden. Dankzij de vegan-hype is er een groter aanbod voor mensen met galactosemie of een strenge eiwitbeperking. Er is meer te koop voor mensen die een ketogeen dieet volgen dankzij de low-carb trend. Bestel een glutenvrije, vegan pizza, of een latte macchiato met havermelk. Niemand kijkt vreemd op. Eindelijk kun jij ook iets lekkers bestellen zonder uitleg of onbegrip! Een verademing als je levenslang zo’n dieet moet volgen. Ik hoop dat deze trends blijvend worden.

Voedingswaarden en ingrediënten staan steeds vaker online, zoals van Starbucks, MacDonalds, NewYork Pizza en de meeste supermarktketens. Je kunt thuis eerst voorwerk verrichten voordat je iets koopt, reuze handig! Toch heeft een supermarktspeurtocht zin. Nieuwe ontdekkingen doe je vooral vanuit nieuwsgierigheid, ook in de supermarkt. Probeer het eens; je weet immers pas dat een product bestaat als je het tegenkomt.


Alle blogs van Corrie Timmer
Niets doen | Op onze gezondheid! | Middelbare school | Van broccoli tot UMD | Boodschappen doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.