Terug: Na ongeveer 15 jaar…

door Jan Gieling

“Terug is de titel van het boek, dat ik geschreven heb en door uitgeverij Elikser is gemaakt. Op zaterdag 21 september is het eerste exemplaar tijdens een indrukwekkende presentatie overhandigd.

Het is een mooi boek geworden, waarin mijn gedichten, verbindende teksten en foto’s prachtig uitkomen.
TERUG, de titel van mijn boek, slaat op de weg die ieder gaat in het leven in kortere of langere tijd. In het bijzonder gaat het over het veel te korte leven van onze beide zonen Bart en Jelle, die nu al bijna 15 jaar geleden zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte Niemann-Pick-c.

Het verhaal begint bij het ontstaan. Ontstaan van moeder aarde, ontstaan van Bart en Jelle. In het middenstuk komt de ontwikkeling als gezonde kinderen en broers aan de orde, waarna de ommekeer in hun en ons leven aandacht krijgt en wat daar allemaal mee gemoeid is gegaan. Het laatste deel gaat over hun overlijden en hoe wij verder leven na hun dood.

Ieder leeft, brengt leven en ontwikkeling voort, voedt op, ontwikkelt en verliest en voor iedereen kan het leven zomaar 180 graden draaien. Ieder krijgt met de dood te maken.
Daarom dan ook is TERUG een boek dat voor iedereen betekenisvol kan zijn.

Het is te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandel. Als je het wilt laten bezorgen op je huisadres bestel het dan bij Uitgeverij Elikser of Nautaboek Texel, twee adressen die zich voor mij extra hebben ingespannen om tot dit mooie resultaat te komen”.

Jan en Loes Gieling kregen twee zonen, Bart en Jelle. Rond hun twaalfde levensjaar kwam er een ommekeer in hun ontwikkeling. Ze kregen steeds meer fysieke problemen. Na een lange zoektocht bleek, dat zij allebei de stofwisselingsziekte Niemann-Pick-c hadden. Ze overleden iets meer dan een jaar na elkaar, Bart werd 27 jaar, Jelle werd 25 jaar. Hun geest bleef helder en hun sterke karakter hield hen goed staande tot het einde.
In deze bundel vertelt Jan Gieling hun verhaal in gedichten, afgewisseld met teksten waarin hij de loop van hun leven, hun ziekte en het uiteindelijke afscheid..

8 reacties:

 1. Met grote ontroering heb ik het document “Terug” van Jan Gieling gelezen. Ik heb Jan en Loes er persoonlijk voor bedankt dat zij dit met deze bijzondere uitgave met anderen wilden delen. Een knap gecomponeerd boek, waarin het onontkoombare en droeve lot van hun twee zonen Bart en Jelle in beknopte teksten en ontroerende gedichten wordt beschreven. Wat een lijdensweg heeft deze familie doorgemaakt. Hoe bewonderenswaardig zijn Jan en Loes met dit alles omgegaan en met wat voor bijzondere krachten hebben zij dit jaren volgehouden. Gelukkig waren er ook begripvolle artsen, vrijwilligers, familieleden, vrienden, die hen bijstonden. Heel indrukwekkend zijn de gedichten over het droevige einde van eerst Bart (2005), daarna van Jelle (2006) en over war daarna overblijft: ‘Nabestaan’, “Levensdoel’, ‘Het zwarte gat’, ‘Geen namen voor’, ‘Stabat Mater’, ‘Moederdag”. Tenslotte is alles zo goed samengevat in ‘Voice parents’, de voorgelezen bijdrage bij de boomplantdag 2008. Nogmaals dank voor deze uitgave, die voor anderen tot voorbeeld en troost kunnen zijn.

 2. Ineke de koning dingerdis

  Lieve Loes en Jan.
  Wat een mooi boek geschreven .
  Heb er geen woorden voor zo intens.

 3. Beste Loes en Jan,
  Wij lazen met diepe ontroering Jans boek “Terug”. Per post kregen jullie een persoonlijk bericht van ons. Wij vinden het een bijzonder knap document en hebben grote bewondering hoe jullie met het hele proces aangaande diagnosestelling, ziekte en begeleiding van jullie zonen Bart en Jelle zijn omgegaan. Ontroerende gedichten; bijzondere begeleidende teksten. Jullie beiden verdienen de grootste lof. Fijn dat jullie ook anderen dit alles hebt willen doorgeven. Hartelijk dank hiervoor. Lieve en hartelijke groet,
  Nettie en Rien

 4. Dag Jan en Loes,

  Heb “Terug” in huis en heb het in één ruk uitgelezen. Mooi om een inkijk te krijgen Jan, hoe jij, Loes, Bart en Jelle alles zo intens hebben beleefd en hoe jij dat hebt uitgedrukt in je poëzie. Ook besef ik me nu veel meer hoeveel jullie allemaal van elkaar houden en hoe dat door kan gaan. Ondanks ook alle pijn en verdriet is het boek een ode aan de liefde voor elkaar en geeft het een perspectief op leven in zijn diepste facetten. Het leert om je leven te leven en door te gaan. Respect.

  Rennie

 5. Dit boek is een aanrader!

  Zo subtiel als Jan met woorden speelt, zo kort en treffend de gedichten en ook de beschrijvingen, niet tredend in details, maar krachtig neerzettend hoe hij het ervaart, ervaarde ….. ik herken mijzelf zo in zijn woorden, mijn jas blz. 73..naar diagnose, blz. 31… het zoeken naar “ dat er recht gedaan wordt aan je kind” blz 48 en 49 ….

  Jan, je hebt me geraakt …… bedankt.!!!! Joke Geerse

 6. Dit boek is een aanrader!

  Zo subtiel als Jan met woorden speelt, zo kort en treffend de gedichten en ook de beschrijvingen, niet tredend in details, maar krachtig neerzettend hoe hij het ervaart, ervaarde ….. ik herken mijzelf zo in zijn woorden, mijn jas blz. 73..naar diagnose, blz. 31… het zoeken naar “ dat er recht gedaan wordt aan je kind” blz 48 en 49 ….

  Jan, je hebt me geraakt …… bedankt.!!!! Joke Geerse

 7. Is het mogelijk dat ik een exemplaar kan kopen?

  • Beste Wim,

   Het liefst bestellen via Nautaboek (Boekenzaak op Texel van een oud-leerling van mij) of via Uitgeverij Elikser.
   Dan wordt het boek zo snel mogelijk gratis thuis bezorgd.
   Ook de plaatselijke boekhandel zou het in de winkel moeten hebben liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.