Beter Zieken – een gezonde kijk op ziek leven, door Tien van Vliet

Beter zieken Tien van VlietTien van Vliet is dertig jaar werkzaam als counselor. Zelf chronisch ziek, maakt zij zich sterk voor lotgenoten en hun sociale omgeving. Hiertoe werkt zij onder meer aan de serie Chronisch Genezen, waarvan dit boek een eerste deel is.

In dit boek beschrijft zij hoe moeilijk het kan zijn voor de zieken en hun sociale omgeving, om elkaar te begrijpen. Als chronisch zieke ben je vooral bezig met je sociale handhaving omdat je dingen niet kunt of anders doet, waarbij veel mensen geen benul hebben van de bonte wereld van jouw beperkingen. Hoe kunnen lotgenoten en de mensen in hun omgeving hier beter mee omgaan? Hoe kunnen we “beter zieken”?

Voor zowel lotgenoten als hun helpers is het zaak om de nuance te blijven zien, ook in heikele kwesties. Daartoe werpt Tien van Vliet licht op onder andere diagnostiek, onbegrepen aandoeningen, relaties, werk, de band met ons lichaam, en dodelijk ziek zijn. Zij schrijft over haar eigen ervaringen en overwegingen, de inzichten die zij door de jaren heen heeft opgedaan en het gedrag en de instelling die zij heeft moeten ontwikkelen om met een positieve instelling haar leven te kunnen leiden.

Een herkenbaar boek voor veel volwassenen met een stofwisselingsziekte.


Uitgeverij: Courdo, Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.