Baby van drie ouders geboren

drie-ouder-techniekVoor het eerst is er een baby geboren met behulp van de drie-ouder techniek. De moeder was drager van een mitochodriële ziekte die via de mitochondriën overerft, het Syndroom van Leigh. De ouders hadden al twee kinderen op jonge leeftijd aan het Syndroom van Leigh verloren en vier miskramen gehad.

De techniek
De moeder geeft via de eicel mitochondriën door. Wanneer het DNA van de mitochondriën afwijkend is, kan het kind een mitochondriële aandoening krijgen. Met deze techniek wordt het kern-DNA uit de eicel van de moeder gehaald en in een donoreicel geplaatst. Vervolgens wordt de donoreicel met DNA van de moeder bevrucht en teruggeplaatst.

Door deze techniek krijgt de baby dus de genen uit het kern-DNA van zijn ouders, maar ook de mitochondriële genen van de donoreicel (de derde ouder). In Groot-Brittanië is deze techniek goedgekeurd. In Nederland is dit nog niet toegestaan.

Lees hier meer over dit nieuws.

2 reacties:

  1. Wat ik mij afvraag; is syndroom van Leigh een aandoening die uitsluitend via mitochondrieel dna overeft en niet via het kern dna? Wij hebben er in 2014 onze dochter aan verloren en toen hebben we zo’n zekerheid nooit vernomen van artsen.

    Van syndroom van Leigh weet ik wel dat het een ernstige vorm is van mitochondriele encefalomyopathie. Sinds kort hebben we ook gehoord dat er moeders van een kind met het syndroom.v.Leigh drager zijn en niet zelf ziek. Ook hebben we wel gehoord dat daartegenover het ook om een spontane mutatie kan zijn in het kern dna.

    We moeten nog even niet te hard juichen om die methode met 3 ouders. Het is een behoorlijke laboratoruim-ingreep in het erfelijk materiaal en we weten niet of dat gezond is op langere termijn.

  2. Ik vind dit een zeer goede ontwikkeling. Mijn dochter is op 34 jarige leeftijd overleden aan het syndroom van Sanfilippo, type A. Als dit voor ons nageslacht dé oplossing is om deze trieste ziekte uit te bannen, zou dit voor heel veel gezinnen ontzettend veel leed besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.