AMC gaat medicijn voor CTX bereiden

Het AMC gaat vanaf nu het medicijn CDCA voor patiënten met Cerebrotendineuze Xanthomatose (CTX) bereiden. Dit nieuws brengen Carla Hollak, internist en hoogleraar erfelijke stofwisselingsziekten van het AMC, en Marleen Kemper, ziekenhuisapotheker van het AMC, vandaag naar buiten. CDCA was tot nu toe alleen via de farmaceutische fabrikant Leadiant verkrijgbaar. De beschikbaarheid van CDCA in de toekomst via Leadiant is echter onzeker door de hoge prijs die ze hiervoor vragen, namelijk ongeveer €200.000,- per patiënt per jaar. Tot nu toe werd dit voor de 65 CTX-patiënten in Nederland door de zorgverzekeraars uit coulance vergoed. Deze coulanceregeling is echter op 1 april ingetrokken.

Wat verandert er?
De apotheek van het AMC gaat nu CDCA zelf maken, ook wel magistraal bereiden genoemd. Wat veel goedkoper is, namelijk €25.000,- per patiënt per jaar. Met de zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt dat ze het middel via de AMC-apotheek blijven vergoeden. Voor patiënten verandert de behandeling niet, alleen de manier waarop ze het middel krijgen. Hiervoor moeten patiënten en hun behandelend specialist nu een behandelingsrelatie aangaan met de apotheek van het AMC.

Opluchting
Patiënten zijn ook opgelucht dat er een oplossing voor het vergoedingsprobleem is. Geja van Prooijen, moeder van een zoon met CTX, vertelt: ‘Ik ben er heel blij mee dat er iets gebeurt. Ik voelde me voorheen heel erg machteloos over dat die farmaceut zomaar een hoge prijs kan vragen en dat niemand daar iets tegen kan beginnen. Met deze nieuwe ontwikkeling ben ik erg blij. Het is ook spannend natuurlijk, want er gaat vast nog meer op volgen. De farmaceut is natuurlijk niet blij hiermee. Maar ik vind het een hele goede stap.’

Eerste keer
Dit is de eerste keer dat een ziekenhuis in Nederland zelf een goedkoper medicijn gaat bereiden in plaats van het dure merkmiddel van de fabrikant. Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor dure medicijnen, die in de toekomst zelfs onbetaalbaar kunnen worden. Niet alle middelen kunnen echter zomaar nagemaakt worden. CDCA is echter een relatief eenvoudig medicijn om na te maken en het is al sinds de jaren ’70 op de markt. Het AMC heeft de grondstof van goede kwaliteit gevonden, waardoor dit middel even betrouwbaar is als het middel dat nu op de markt is, geven Hollak en Kemper aan in een artikel in het NRC Handelsblad. Toch hopen ze dat er nu een beweging in gang gezet is voor het magistraal bereiden van andere ‘dure’ middelen.

Lees ook in het NRC Handelsblad van 5 april 2018:
Het ziekenhuis durft nu de strijd aan met de farmaceut
AMC omzeilt dure pil van farmaceut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.