Afscheidssymposium prof. dr. Bwee Tien Poll-Thé

bwee-tien-poll-theVrijdag 9 december is het afscheidssymposium voor prof. dr. Bwee Tien Poll-Thé. We willen haar ontzettend bedanken voor haar inzet op het gebied van stofwisselingsziekten!

Over prof. dr. Poll-Thé
Na haar opleiding tot kinderarts (VU Medisch Centrum) vertrok Bwee Tien Poll – Thé naar het Hôpital Necker-Enfants Malades in Parijs om zich toe te leggen op zeldzame metabole aandoeningen. Daar zag zij onder begeleiding van Prof. Jean Aicardi en Prof. Jean-Marie Saudubray een veelheid aan zeldzame (veelal nog niet eerder beschreven) neurometabole aandoeningen. Het was een boeiende tijd waarin de ontwikkelingen in het veld van de erfelijke stofwisselingsziekten elkaar in rap tempo opvolgden, doordat nieuwsgierige en opmerkzame clinici samen met enthousiaste onderzoekers met nieuwe technologische mogelijkheden nauw samenwerkten. Met collega’s in Parijs en in Amsterdam was Bwee Tien één van de pioniers in het destijds nieuwe veld van de peroxisomale aandoeningen en promoveerde op dit onderwerp.

In 1992 werd zij hoogleraar metabole aandoeningen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en in 2001 stapte zij over naar het AMC als hoogleraar kinderneurologie. Haar fascinatie voor peroxisomale stofwisselingsziekten is altijd gebleven. Naast een enthousiaste clinicus heeft zij haar onderzoek naar betere diagnostiek en behandeling voor deze groep patiënten altijd voortgezet.

Nog steeds geldt zij als een van de wereldexperts op het gebied van Zellweger spectrum aandoeningen. Haar werk werd in 2015 bekroond met de prestigieuze Komrower Lecture van de Society for the Study of Inborn Errors of Metabolism.

2 reacties:

  1. A.w.j van werven

    Ik heb deze dokter prof dr bwee tien poll-the gehad ik was toen 6 en ben nu al 34 en zij heeft gevonden wat ik had en het was heel zeldzaam maar geen 1 zieken kon het vinden maar zij wel goede arts!

  2. Moeder van Manon van Rheenen

    Ook onze dochter Manon heeft Dokter prof. dr. Bwee Tien Poll-Thé in 1991 in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht behandeld.Onze dochter is er helaas niet meer maar goede herinneringen aan deze fantastische arts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.