​Brigitte, door Guido Bindels

Guido BindelsBrigitte is het tweede kind van Guido Bindels en Marion. Na haar geboorte in het ziekenhuis wordt al snel duidelijk dat er iets met Brigitte aan de hand is.

Ik wil naar huis en denken dat het slechts een nachtmerrie is. Ik wil geen dagen in het ziekenhuis doorbrengen met een kindje dat het stempel ‘niet goed’ heeft gekregen. Ik kan me dan nog niet voorstellen hoe erg de situatie werkelijk is. Dit prachtige kindje zal nooit staan, lopen of praten. Brigitte is voor de rest van haar leven afhankelijk. Van Marion en van mij. Vanaf nu moeten we ons vierentwintig uur per dag om haar bekommeren. Later zal blijken hoe eenzaam onze strijd om ons kind is. Hoe intensief de zorg voor haar is. Hoe groot onze angsten vaak zijn. Dat er voor onze andere kinderen amper tijd is en zeker niet voor onszelf. Marion verliest haar man en ik de liefde van mijn leven. De overheid houdt geen rekening met het bestaan van mensen als Brigitte. De overheid is eigenlijk zoals ik me nu voel. Onwetend. Zij legt vooral beperkingen op. Mensen als Brigitte kunnen zich niet verweren. Wij als ouders worden in de loop der jaren steeds meer gesloopt omdat het bijna ondoenlijk is om een kindje als Brigitte thuis te houden zonder dat iemand je steunt.
Hoe kunnen wij ons ook nog tegen die overheid verweren die elke keer laat blijken dat er voor zwakkeren geen plaats is in Nederland? Marion en ik raken failliet in elke zin van het woord. Emotioneel, fysiek en als het zo doorgaat ook financieel.
Gelukkig weet je dat allemaal niet van tevoren. Als vraag ik me af of we het dan anders hadden gedaan. Want juist van een kind als Brigitte ga je heel snel veel houden, juist voor een kind als Brigitte ben je bereid om heel veel te knokken en dat blijkt nodig ook, meteen al vanaf het allereerste begin.”

Guido Bindels beschrijft tegen welke problemen ouders aanlopen in het opvoeden van een meervoudig gehandicapt kind. Maar naast de frustraties om bureaucratische regelingen en de zwaarte van de zorg, biedt het leven met zo’n kind heel veel verrijking. Beide kanten worden belicht.

“Brigitte kan helemaal niets, maar tegelijkertijd ook alles. Want ze kan mensen op haar manier opbeuren, vrolijk maken en vooral laten voelen. Door haar ogen, haar lach, door haar puurheid. Brigitte kan warmte en liefde in mensen planten.”

Een herkenbaar boek voor veel VKS ouders en de mensen om hen heen.

 

Titel: Brigitte
Auteur: Guido Bindels
ISBN: 9789089547422
Prijs: € 18,50
Uitgeverij: Elikser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.