Voor zwangerschap testen op genetische afwijkingen

Hebben jullie een kinderwens? Dan kunnen jij en je partner nu ook voor de zwangerschap een dragerschapstest laten doen om je te laten testen op 70 ernstige erfelijke ziekten, waaronder verschillende stofwisselingsziekten. Op dit moment is deze test alleen nog maar mogelijk bij zes huisartsen in Friesland en Groningen, maar iedereen kan hiervoor bij hen terecht. Het is de bedoeling dat meer huisartsen deze test op den duur gaan aanbieden. De kosten hiervoor, zo’n 950 euro, moet je op dit moment nog wel zelf betalen.

De 70 ziekten waar deze test naar kijkt zijn ernstige recessieve aandoeningen. Wat betekent dat nu eigenlijk? Alle genen in je DNA zijn dubbel aanwezig; één krijg je van je moeder en één van je vader. Je wordt ziek wanneer je van beide ouders hetzelfde afwijkende gen krijgt. Wanneer je maar één afwijkend gen hebt, ben je drager. Dan ben je niet ziek, omdat je nog een ‘gezond’ gen hebt.

Lees hier meer over erfelijkheid.

Eén reactie:

  1. Een ernstige erfelijke ziekte kan zo bepalend zijn voor de kwaliteit van het leven dat er een heel grote kans is dat het een lijdensweg voor het kind wordt.
    Als ouder moet je ook enorm sterk in je schoenen staan ( langdurig tegen weinig slaap kunnen, weinig eigen tijd hebben om op te laden, constant bereid om te geven en je eigen behoeftes vergeten en maar positief kunnen blijven en nog een extra kunnen geven. En dit niet alleen bij het begeleiden en ondersteunen van je kind maar ook op allerlei andere gebieden om de zorg van je kind heen.)
    Ik vind het niet mis om de mogelijkheid te krijgen om bewust er voor te kiezen en op tijd regelingen treffen om alles aan te kunnen als de keuze op voor het laten geboren worden van zo een kind valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.