Verwijding van begin aorta mogelijk bij homocystinurie

Een verwijding van het begin van de aorta kan bij patiënten met homocystinurie voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek onder patiënten in het Verenigd Koninkrijk. Bij homocystinurie komen vaker vasculaire complicaties voor. In deze studie is het begin van de aorta onderzocht, het deel van de aorta wat direct uit de linker hartkamer komt en omhoog gaat.

In deze studie hebben 34 patiënten een echo van het hart gehad. Hierbij is vooral gekeken naar een mogelijke verwijding van het begin van de aorta. Het blijkt dat 21% een verwijding had van het beginpunt van de aorta, variërend van licht tot ernstig. Bij deze groep was de diameter van het deel van de aorta wat omhoog gaat ook groter dan de andere patiënten, maar bij alle patiënten bleef de diameter van de opgaande aorta binnen normale grenzen. Het is belangrijk dat de verwijding van de aorta bij patiënten met homocystinurie in de gaten gehouden gaat worden, om gevolgen hiervan, zoals het scheuren van de aorta, te voorkomen. Verder onderzoek is nodig om de bevindingen uit deze studie te bevestigen.

Bron: Lorenzini M., et al. (2018). Isolated aortic root dilation in homocystinuria. Journal of Inherited Metabolic Disease; 41: 109-115

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.