Bevolkingsonderzoek

De instantie die alles rondom de hielprik regelt, is het Centrum voor Bevolkingsonderzoek (CvB) van het RIVM

Bevolkingsonderzoek

Dat doet het centrum natuurlijk niet allemaal zelf of alleen. Het CvB is de opdrachtnemer van het ministerie van Volksgezondheid en coördineert alle inzet voor de neonatale screening. Die omvat de hielprik en de gehoorscreening. Veel van de taken komen bij veldpartijen terecht.  Het begint bij de gemeente, die de aangifte van een geboorte doorgeeft.

Het RIVM heeft een dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (DVP) die de hielprikkaarten uitzet en de resultaten van de screening verzameld. Tegenwoordig zorgen zij ook dat de meeste mensen een "bericht goede uitslag" krijgen, omdat er niets gevonden is. 

Het afnemen van het bloed uit het hieltje wordt meestal gedaan door medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg.

Het verschilt per regio hoe die organisatie heet. In sommige gemeenten is het een dienst van de GGD, in ander is het onderdeel van het Centrum voor Jeugd en gezin. Zij krijgen de opdracht om de hielprik uit te voeren, als de ouders daar toestemming voor geven. De verloskundige heeft vóór de bevalling al met de a.s. ouders over de hielprik gesproken.

De kaartjes met bloedvlekken gaan via de post naar vijf laboratoria (per regio één voor alle inwoners van die regio) Daar staan de machines waarmee het onderzoek start.

Bron afbeelding en meer over de hielprik