Ovariële functie van vrouwen met Klassieke Galactosemie

Anti-Müller-Hormoon (AMH) is mogelijk een voorspeller van de menstruatie en vruchtbaarheid (Prematuur Ovariële Insufficiëntie (POI)) bij vrouwen met Klassieke Galactosemie. Dit blijkt uit een studie van de Amerikaanse onderzoeker Allison Frederick. Door de snelle diagnose van Klassieke Galactosemie hebben de meeste kinderen geen acute en dodelijke symptomen van de ziekte, maar ze krijgen wel vaak complicaties op de lange termijn, zoals POI.

Natuurlijke start
Van de 102 meisjes en vrouwen die mee deden aan de studie, startte de menstruatie bij 68% op de natuurlijke manier. Bij de overige 32% van de vrouwen startte de menstruatie pas na hormoonvervangingstherapie. Van de vrouwen die op de natuurlijke wijze startte met menstrueren, had minder dan 50% na drie jaar nog steeds een regelmatige cyclus en na tien jaar nog maar minder dan 15% van de vrouwen.  Bij de meeste meisjes/vrouwen was AMH niet meetbaar. Wanneer AMH wel meetbaar is, lijkt het een voorspeller te zijn van een natuurlijke start van de menstruatie. Ook als  AMH niet meetbaar is in het bloed, hebben meisjes kans om op een natuurlijke manier te gaan menstrueren.

Bron: Frederick A.B., et al (2018). Presentation, progression, and predictors of ovarian insufficiency in classic galactosemia. Journal in Inherited Metabolic Disease; 41: 785-790

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.