Onderzoek voor kinderen vooral belastend bij verveling

Kinderen vinden wangslijmvliesafname, allergietesten en echoscopieën minder belastend dan een tandartsbezoek. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Mira Staphorst. MRI-scans, longfunctietesten en bloedafnames vinden ze qua belasting vergelijkbaar met een tandartsbezoek. De resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijke stap naar het vaker betrekken van kinderen als proefpersoon in onderzoeken naar medicijnen en behandelingen.

Staphorst liet verschillende groepen kinderen een vragenlijst invullen en interviewde ze om erachter te komen hoe zij de onderzoeken ervaren. Geen van de kinderen had langdurige stress door het onderzoek. Wel ervaren kinderen die van nature al banger zijn, meer stress. Veruit het meest belastend voor kinderen is dat ze zich vervelen of moe worden tijdens het onderzoek. Staphorst beveelt daarom aan om voor voldoende afleiding te zorgen tijdens het onderzoek. Daarnaast willen kinderen graag goed en op hun eigen niveau geïnformeerd worden en plezier hebben tijdens het onderzoek.

Bij onderzoeken waarin de optimale dosering, werking en veiligheid van medicijnen en behandelingen worden onderzocht, worden kinderen nu nog vaak uitgesloten. Vijfenzestig procent  van de medicijnen die kinderartsen momenteel aan kinderen voorschrijven, is niet onderzocht op werking en effectiviteit bij kinderen. Ook weten artsen vaak niet wat de normale waarden van allerlei stoffen, in bijvoorbeeld het bloed, is bij kinderen, laat staan dat het bekend is wat de langetermijneffecten zijn van behandelingen met medicijnen bij kinderen. Daardoor lopen zij risico op onder- of overdosering. Het is dus belangrijk dat er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt met kinderen. Dit wordt bemoeilijkt door een wet die kinderen beschermt tegen risicovolle en ongemakkelijke onderzoeken, omdat ze meestal geen direct voordeel hebben van het meedoen aan zo’n onderzoek. Staphorsts onderzoek zet een belangrijke stap naar een grotere deelname van kinderen aan onderzoeken naar medicijnen en behandelingen.

Mira Staphorst promoveert op 21 juni 2017 in het Erasmus MC in Rotterdam.

Bron: Proefschrift – Hearing the voices of the children: the views of children participating in clinical research, Mira Staphorst, 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.