Kinderartsen over weer naar school gaan

Het is begrijpelijk dat het herstarten van de scholen onzekerheid en angst oproept bij velen, zeker bij ouders van kinderen met een chronische ziekte. De intelligente lock down was noodzakelijk en heeft een soort veiligheid geboden. Echter in de huidige fase van de coronacrisis is het belangrijk te realiseren dat het voor veel kinderen en gezinnen juist goed is om school of dagopvang weer onderdeel te laten uitmaken van het (dagelijkse) leven. Dat we deze stap kunnen maken, is gebaseerd op de ervaringen met het coronavirus in Nederland en wereldwijd:

• Corona leidt bij kinderen maar zelden tot een infectie. Van alle met corona geïnfecteerde personen in NL betrof het in minder dan 0,5% van de gevallen een kind (leeftijd 0-14 jaar).
• Als kinderen een corona-infectie doormaken dan is dat over het algemeen mild.
• Kinderen zijn niet de belangrijkste bron van besmetting / overdracht van het virus.
• In de groep van patiënten met een metabole ziekte worden geen specifieke corona-gerelateerde problemen opgemerkt.

Op basis van deze kennis is de verwachting dat kinderen met een metabole ziekte een corona-infectie niet veel zullen doormaken en dat als ze het doormaken het zal verlopen als ieder ander verkoudheids- of griepvirus.
Dit betekent dat de maatregelen / richtlijnen van het RIVM gevolgd kunnen worden en kinderen met een metabole ziekte over het algemeen dus weer naar school / dagopvang kunnen. Het heropenen van scholen en opvangmogelijkheden is juist voor hen en voor u als ouders zo belangrijk, het biedt een vertrouwde sociale omgeving, leermogelijkheden, aandacht voor bewegen, verandering van gezinsdynamiek etc.

Bij blijvende twijfel over uw individuele situatie kunt u het beste overleggen met de behandeld kinderarts metabole ziekten.

Belgische kinderartsen hebben een ludieke actie gestart, wat terug te vinden is op youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.