Ethische vragen bij organoid transplantatie

10 maart kwam de eerste focusgroep bijeen die door onderzoekers van het UMC Utrecht gevraagd zijn om met hen over ethiek van first-in-human organoid transplantatie te praten.

First-in-human organoid transplantatie is een eerste studie naar het transplanteren van lever organoids (drie-dimensionale klompjes cellen die je kan kweken uit menselijk weefsel) bij patiënten. Lever organoids worden al wel getest in dieren, maar de stap van dier naar mens is complex en brengt ethische vragen met zich mee.

Onderzoekers Sarah Boers, Annelien Bredenoord (beiden UMC Utrecht) en Simone van der Burg (Radboudumc, Nijmegen) gingen een middag lang in gesprek met zeven ouders van patiënten met een stofwisselingsziekte. De input uit deze, eerste van drie, focusgroepen moet de onderzoekers informeren bij het opstellen van ethische aanbevelingen voor een eerste studie naar organoid transplantatie.

In drie rondes werd de ouders gevraagd wat ze vinden van de studie naar organoid transplantatie. Er werd gevraagd hoe de studie eruit moet komen te zien; welke persoonlijke waarden en overwegingen centraal moeten staan bij het kiezen voor een onderzoeksopzet; en wat de maatschappelijke waarde is van een onderzoek naar organoid transplantatie.

Tijdens de behandeling van deze vragen waren de ouders zeer openhartig en werden veel ervaringen en overwegingen uitgewisseld. De middag was een groot succes. Zowel onderzoekers en deelnemers gingen met een hoofd vol overpeinzingen het weekend in.

Wat er precies uit deze gesprekken komt, laat nog even op zich wachten. Eerst vinden de twee andere focusgroepen plaats. De volgende focusgroep is op 10 mei. In deze groep worden volwassen patiënten met een lever gebonden stofwisselingsziekte gevraagd. En er is nog plek. Dus discussieer je graag mee, neem dan contact op met onderzoeker Sarah Boers, s.n.boers@umcutrecht.nl, of 088-75 68640, voor meer informatie en om je aan te melden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.