Eerder starten met dialyse bij crisis UCD

Bij de meeste baby’s met een te hoog ammoniak gehalte in het bloed door een ureumcyclusdefect (UCD) leidt dialyse op dit moment niet tot een betere uitkomst. Dit blijkt uit onderzoek van Nina Hediger en haar collega’s van het University Children’s Hospital Zurich. Dialyse filtert ammoniak uit het bloed, maar wordt pas ingezet als de hoeveelheid ammoniak een bepaald niveau heeft bereikt. Er wordt eerst medicatie en een dieet ingezet om de ammoniakniveaus naar beneden te krijgen. Als dit niet lukt, gaan ze over op dialyse. In ander onderzoek is gesuggereerd dat er mogelijk al eerder met dialyse gestart kan worden, aangezien het ammoniakniveau bij een crisis van invloed is op de overleving en neurologische uitkomst.

Hediger heeft met een literatuuronderzoek gekeken naar het effect van dialyse. Het blijkt dat een lager ammoniakniveau bij de start van de dialyse leidde tot een betere uitkomst. Ze concludeert dat het essentieel is om alle mogelijke behandelingsopties, en dus ook de dialyse, zo vroeg mogelijk te starten. Dit zorgt ervoor dat meer patiënten overleven en minder klachten overhouden aan de te hoge ammoniakniveaus.

Bron: Hediger N., et. al. (2018). The impact of ammonia levels and dialysis on outcome in 202 patients with neonatal onset urea cycle disorders. Journal of Inherited Metabolic Disease; DOI: 10.1007/s10545-018-015  7-4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.