Complementaire en alternatieve therapie bij mitochondriële aandoeningen

Veel patiënten (91% van de volwassenen en 88% van de kinderen) met een genetisch bewezen mitochondriële ziekte hebben de afgelopen twee jaar complementaire of alternatieve geneeskunde gebruikt. Dit bleek uit het onderzoek van Franik, gepubliceerd in het Journal of Inherited Metabolic Disease (2014). Mitochondriële ziekten hebben een grote impact op de kwaliteit van leven en er is nog geen effectieve medische behandeling voor deze ziekten. Dit kan het hoge aantal patiënten verklaren dat een complementaire of alternatieve behandeling gebruikt.

Volwassen patiënten en verzorgers van kinderen met een genetisch bewezen mitochondriële aandoening van het Nijmeegse Centrum voor Mitochondriële Ziekten (NCMD) kregen een vragenlijst thuis gestuurd. 24 verzorgers van kinderen en 38 volwassen patiënten vulden deze vragenlijst anoniem in.

Uit de vragenlijst kwam naar voren dat zelfzorgmedicijnen, zoals voedingssupplementen en homeopathie, het meest werden gebruikt (79% van de kinderen, 76% van de volwassenen). Daarna volgde zelfhulp technieken (33% van de kinderen, 42% van de volwassenen), zoals massage, Reiki, yoga en meditatie. Iets meer dan de helft van de patiënten gaven aan dat de complementaire en alternatieve therapieën effectief waren. Een vijfde van de patiënten vond de therapieën niet effectief. De patiënten die zelfhulp technieken gebruikten, waren het meest positief over de therapie.

Een derde van de patiënten gaf aan dat ze de complementaire of alternatieve behandeling aan hun behandelend metabole arts hadden verteld. Bij bijna alle patiënten had hun metabole arts hier positief of neutraal op gereageerd.

Verder onderzoek naar complementaire en alternatieve therapieën is belangrijk, aangezien veel patiënten hier gebruik van maken en er nog geen effectieve wetenschappelijk bewezen behandeling is voor mitochondriële ziekten.
 

Bron: Franik S, et al. (2014). High prevalence of complementary and alternative medicine use in patients with genetically proven mitochondrial disorders. Journal of Inherited Metabolic Disease; DOI 10.1007/s10545-014-9773-9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.